ANNONS

MTB Täby växer trots att klubben saknar bana

MTB Täby
Över 60 cyklister for fram i skogen i Österåker när MTB Täby ordnade en träningstävling.
MTB Täby växer så det knakar på ungdomssidan, både tävlings- och breddverksamheten. Men allt är inte guld och cykelvänliga skogar. I Täby är det ont om bra grönområden att cykla i och väntan på en MTB-bana i kommunen ser ut att bli lång.
ANNONS

– MTB-sporten går allt mer mot mer avancerade banor så vårt behov blir bara större och större. Vi hoppas på en bana vid Ullnatippen och vi hade ett möte med Täby kommun för ett år sedan, men nu har det framkommit att det kommer att byggas väldigt mycket bostäder där så det blir kanske inte mycket mark kvar, säger Ola Warrén, ledare i den äldsta tävlingsgruppen för ungdomar i MTB Täby.

I stället utnyttjar MTB Täby allemansrätten, så som denna kväll då man ordnar en träningstävling i skogen norr om Österåkersanstalten.

– Nästan hälften av våra träningar har vi i andra kommuner. Knivsta, Järfälla, Sollentuna, Österåker och Lidingö till exempel, säger Ola Warrén.

Mer än tredubbling

För fem år sedan hade klubben 60 aktiva ungdomar. I dag är de nära 200.

– Sporten har fått mer uppmärksamhet i och med framgångarna för Alexandra Engen och Jenny Rissveds. När stjärnorna får utrymme och syns på tv växer intresset och flera barn kommer och testar. De tycker att det är roligt, pratar med kompisar och drar med sig fler. På så sätt har vi vuxit organiskt, säger Ola Warrén.

Många SM-medaljer

Vid sidan av tillväxten på bredden har MTB Täbys tävlingsgrupp utvecklats explosionsartat. Antalet unga Täbycyklister i SM tredubblades från 2016 till 2017 och medaljskörden blev stor. Merparten av klubbens ungdomar tävlar dock inte, berättar Ola Warrén.

– De tränar och deltar kanske i något motionslopp. Och det är jätteroligt att vi har den bredden.

Samtidigt försöker MTB Täby uppmuntra sina medlemmar att vara med och tävla. Bland annat i form av träningstävlingar som den i Österåker.

ANNONS

Avdramatiserar tävlandet

– Det här gör vi för att skapa gemenskap i klubben, men också för att framför allt ungdomarna ska få träna på att tävla. Vi avdramatiserar tävlandet. De upptäcker att det inte är så farligt att cykla med en nummerlapp och att stå på en startlinje, säger Ola Warrén medan han delar ut nummerlappar till en strid ström av deltagare.

Full fart genom skogen när den första startgruppen i MTB Täbys träningstävling i Österåker forsar fram. Foto: Pekka Pääkkö

En stund senare står den första startgruppen , den snabbaste, redo på startlinjen. De ska cykla fem varv runt den 3,5 kilometer långa banan och sätter av i en rasande fart genom skogen när startskottet ljuder.

Bana i Hacksta

– Vi förstår att folk i skogen kan bli rädda om tre fyra cyklister åker förbi i 30–40 kilometer i timmen och vi vill inte störa hästar, joggare eller hundägare. Men ungdomarna behöver träna på att cykla fort. Det är därför det vore så bra om vi kunde ha en bana som är uppmärkt ordentligt och där vi kan bygga lite hopp och hinder, säger Ola Warrén.

Ola Warrén och Åkersbergabon Andreas Derblom, som har varit med och arbetat aktivt för att få till stånd en MTB-bana i Hacksta. Foto: Pekka Pääkkö

En sådan bana är på gång i Hacksta i Åkersberga, troligen redan i höst. Österåkers kommun har kontaktat en banbyggare. Men i Täby går det alltså trögt, trots att det redan för flera år sedan började skissas på planer för ett rekreationsområde – med bland annat en slalombacke och en MTB-bana – vid Ullnabacken när deponiverksamheten avvecklas.

”Det skulle bli perfekt”

– Det skulle bli perfekt och vi skulle kunna ha en gemensam bana tillsammans med längdskidåkarna i Täby IS som också har många och duktiga ungdomar, fast på en annan årstid, säger Ola Warrén.

Men stängningen av deponin drar ut på tiden då avslutningsplanen har överklagats av greve Carl Douglas som äger den angränsande marken i Österåkers kommun. Han har haft synpunkter på miljömässiga brister och även vänt sig mot planerna på en förhöjd slalombacke, och hela exploateringen av området ligger på is tills länsstyrelsen har fattat beslut om att fastställa en ny avslutningsplan för tippen.

Kan bli samråd i höst

Stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby Johan Algernon (M) hoppas att det ska ske snart och att ett förslag till detaljplan för hela Ullna Park, området där Ullnatippen är en del, ska kunna gå ut på samråd redan i höst. Och ett rekreationsområde finns fortfarande kvar i kommunens planer försäkrar han.

– Ja, tillgången på rekreation är en sak som vi hoppas ska göra området attraktivt. Vi vill utveckla ett område som kan användas av många, både sommar och vinter.

Och det blir inte så många bostäder att en MTB-bana inte får plats?

– Vi är angelägna om att bygga en hel del bostäder där, det blir en helt ny stadsdel, men vi vet att cyklingen är stor. Hur rekreationsområdet blir är inte bestämt i detalj, vi är inte riktigt framme ännu. Men vi räknar med att ha ett samråd i höst och då får alla komma med synpunkter, säger Johan Algernon.

Vill ordna tävlingar hemma i Täby

Tills vidare får MTB Täby nöja sig med att nyttja allemansrätten, hemma i Täby främst runt Rösjön och vissa delar av Roslagsleden, och kuska runt till andra kommuner i länet.

– Satsningen som Österåker gör i Hacksta är jättepositiv, men behovet av en bana i Täby bara växer. Jag hoppas att kommunen får upp ögonen för det. Vi är en av Sveriges största klubbar. En MTB-bana skulle sätta Täby på kartan och vi skulle kunna arrangera tävlingar här hemma. Nu tvingas vi ha vårt största arrangemang i Hacksta, säger Ola Warrén.

Fakta

640 medlammar

MTB Täby bildades för 20 år sedan.

För fem år sedan hade klubben bara 60 aktiva ungdomar, men den siffran har nu mer än tredubblats.

De sensate åren har MTB Täbys ungdomar tävlat med allt större framgång. Den senaste säsongen har de vunnit ett flertal SM-guld och även utmärkt sig i NM och många andra tävlingar.

Totalt har klubben 640 medlemmar, varav många är motionärer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.