Joel från Vaxholm en grönvit supersnackis

Joel bajare
Joel i grönvit halsduk, med bröderna och en massa andra AIK:are på Friends Arena.
En sekvens i tv-sändningen från måndagens derby på Friends Arena visar hur en ung Bajensupporter, helt omgiven av AIK-fans, glatt klappar händerna efter ännu ett misslyckat AIK-anfall. Det var 13-årige Joel från Vaxholm – som snabbt blev en hjälte och jättesnackis i Bajenland.

– Det är rätt roligt. Jag känner mig nog lite stolt men tänker samtidigt att det kunde ha varit vem som helst som gjort sådär. Det gäller ju att både heja på sitt eget lag men också ta chansen att håna motståndarna lite, säger Joel till Söderst@dion, Hammarbys sida på svenskafans.com.

Joel gick på matchen tillsammans med sina bröder, som båda är AIK:are. I början var det ”nästan lite kusligt” att sitta med grönvit halsduk helt omgiven av svartgula, berättar han.

Ensam grönvit även i familjen

– Jag undrade lite hur det skulle bli. Men så fort jag kom in i matchen glömde jag bort det. Jag körde på som vanligt. Så fort jag skrek på Hammarby så var det många som försökte skrika mer tillbaka, men jag är ju et barn så folk hade säkert mer överseende än de skulle ha haft annars.

Att Joel är Hammarbyare trots att de flesta i familjen är AIK:are hänger i sedan förskoleåldern.

– När jag gick på förskolan så umgicks jag mycket med några killar vars föräldrar var väldigt mycket Hammarby. Då blev jag också bajare.

”Då reste jag mig och skrek allt jag hade”

Hammarby vann matchen med 2–1 sedan Pa Dibba avgjort i den 79:e minuten.

– Det var magiskt! Då reste jag mig upp och skrek allt jag hade, säger Joel till Söderst@dion.

Efter matchen gjordes klippet där Joel som ensam Hammarbyare på en AIK-sektion applåderar åt ett av många strandade AIK-anfall om till en gif-bild som fick enorm spridning på social medier bland Hammarbyfansen. Så gick det till när en 13-åring från Vaxholm blev en grönvit derbyhjälte.

Få bajare i skolan

När Lokaltidningen Mitt i pratar med Joel ett par dagar efter matchen berättar han att han har fått mycket kommentarer på sociala medier, och att de av hans kompisar som är Hammarbyare är både glada för hans skull och en gnutta avundsjuka.

I hans skola, Engelska skolan i Täby, är det dock få bajare.

– Ja, där är det nästan inga, de flesta är Djurgårdare. Men jag har många andra kompisar som är Hammarbyare, säger Joel.

Här är gif:en när Joel applåderar på Friends Arena: