Eira från Vaxholm tog JVM-silver i Filippinerna

Eira Jansson, wakeboard
Eira Jansson är "lite bättre" på kabel än på "båt", men gillar båda disciplinerna.
Eira Jansson, wakeboard
Eira Jansson tog hem et silver i sitt första JVM.
Eira Jansson, wakeboard
Eira Jansson.
Eira Jansson, wakeboard
Eira Jansson.
Eira Jansson, wakeboard
Eira Jansson.
Eira Jansson, wakeboard
Eira Jansson.
Eira Jansson, till vänster, på prispallen.
Eira Jansson, till vänster, på prispallen.
Efter två långa dygn på resande fot landade Eira Jansson med en VM-medalj i bagaget på Arlanda i onsdags. 16-åringen från Vaxholm tog hem silvret när JVM i wakeboard avgjordes i Camsur i Filippinerna i helgen.

– Jag var nära att vinna, men jag föll på sista hindret och kom tvåa. Fast jag är jättejättenöjd ändå. Det var en häftig upplevelse, en av de bästa i mitt liv, säger Eira Jansson.

Hon började åka wakeboard för sex år sedan och går i dag på riksidrottsgymnasiet i Fagersta, vilket förlänger en annars kort svensk säsong med ett par månader.

I wakeboard finns två discipliner. Den ena går ut på att man åker efter en båt och gör trick på vågorna. Den andra är kabel där man åker i en bana med hinder, lite som i snowboard, och gör så många och bra trick som man kan och hinner.

– Kabelbanan går runt ett varv och man får ett varv på sig att visa vad man kan med olika volter och så, säger Eira.

I JVM i Camsur, där totalt över 200 deltagare från drygt 30 länder ställde upp, var det kabel som stod på programmet. Tidigare har Eira tävlat i EM i både kabel och båt. Trots att de är väldigt olika är hon framstående i båda.

– De flesta tävlar bara i en av dem, men jag tycker att båda är så roliga så jag kan inte välja. Min dröm är att bli jättebra på båda, säger Eira som tävlar för Vaxholms Vattenskidklubb när hon inte representerar landslaget.

Vad är det du gillar med wakeboard?

– Jag känner mig så fri. Det finns så många olika saker man kan göra med kickers, rails och airtricks. Man kan utveckla allt och skapa sin egen stil. Och så är det en stor gemenskap i sporten. PÅ VM nu lärde jag känna folk från hela världen. Vi blir som en stor familj.

Vad har du för mål på sikt?

– Jag vill komma etta i VM i open-klassen, för seniorer. Men framför allt vill jag bli så bra som jag kan, det handlar inte bara om att få en titel. Jag vill känna att jag har gjort allt jag kunde för att bli så bra som möjligt.