Vaxholmstalangen skrällde – klar för final i Rio

Linnea Stensils i blågult.
Linnea Stensils i blågult.
OS-debutanten Linnea Stensils skrällde och tog sig till OS-final på K1 200 meter. Klockan 14.47 i dag tisdag startar finalen, och den 22-åriga kanotisten från Vaxholm har medalj i sikte.

– Jag är supernöjd att vara i final, men jag kommer inte att ge upp tankarna på att jag kan ta medalj. Jag vet hur lite det skiljer. På EM var det bara sju tiondelar, eller nåt sånt, mellan ettan och nian, säger Linnea Stensils till TT.

Lokaltidningen Mitt i berättade inför OS om hur Linnea Stensils fick klartecken för att åka till Rio av SOK efter att ha blivit tvåa i kvalet i Duisburg i maj.

Av de flesta sågs hon före tävlingarna som i första hand ett framtidslöfte. Men Linnea trivs i den av berg omgivna kanotstadion i Rio – i fjol kom hon trea på för-OS – och var vindsnabb i både försök och semifinal på måndagen. Hon kom tvåa i båda loppen och tog sig till final med två tiondelars marginal.

Dessutom har Stensils kunnat paddla utan press på sig. Egentligen är det Tokyo 2010 som varit det uttalade målet, det är då talangen från Vaxholm skulle ha blommat ut och prestera på topp. Nu tycks det ske redan i Rio i år. Om det räcker ända till medalj återstår att se. Klockan 14.47 smäller det – då går startskottet i finalen.