VBK är redo för allvaret

Vallentunacentern Mathilda Altin laddar kanonen. Hon utsågs till matchens spelare i seriefinalen mot Norsjö.
Vallentunacentern Mathilda Altin laddar kanonen. Hon utsågs till matchens spelare i seriefinalen mot Norsjö.
Ingela Saarinen Kindbom och Angelica Ljungqvist smider planer i en time out.
Ingela Saarinen Kindbom och Angelica Ljungqvist smider planer i en time out.
Vallentuna vann norra superettan och förblev obesegrade i åtta matcher.

Frånsett duellerna mot Norsjö blev hösten en transportsträcka i väntan på allsvenskan.

För tredje säsongen i följd kliver Vallentuna Volleybollklubb uppåt i serietrappan. Laget är nu, helt enligt ritningarna, i näst högsta serien – allsvenskan. Allsvenskan inleds helgen efter trettonhelgen.

– Det blir roligare matcher. Såklart också mycket tuffare, säger tränaren Ingela Saarinen Kindbom och tillstår att hösten i superettan varit en transportsträcka. Frånsett mötena mot Norsjö från Västerbotten.

Så var det också sagt från början och via 3–1 i set i Norsjö förra helgen satte Vallentuna agendan inför returen på hemmaplan i söndags. En seriefinal Vallentuna vann med 3–2.

Gästerna hade 2–1 i set. När hemmalaget tog matchen till ett femte set var seriesegern också säkrad. Av bara farten vann Vallentuna avgörande set klart, 15–10.

– Jättekul att tjejerna visar att de vill vinna. Vi har tappat två poäng på att två matcher gått till fem set. Det är fantastiskt bra att ta 22 av 24 möjliga poäng.

Orsaken till att Vallentuna, med en snittålder på 18,7 år, varit så effektiva sedan klubben degraderade sig bort från elitserien (våren 2010), förklarar hon som flera gånger tidigare.

– Vi tränar mer och bättre än våra seriekonkurrenter. Vi har alltid 12–14 spelare på träningarna, andra lag har runt 7–8. En bred trupp betyder jättemycket, vi har ersättare i många positioner.

Totalt ingår 16 spelare i truppen. För tio som är födda 1994 och senare väntar ungdoms-Grand Prix i trettonhelgen. Den uppgiften ser klubbledningen som minst lika prestigefull som det ordinarie seriespelet.

– Vi har spelare som fått ganska lite speltid i superettan. Förhoppningen är att tjejerna ska spela om GP-guldet i Katrineholm. På sikt betyder tuffa matcher där mycket för seriespelet.

Allsvenskan inleds den 12 januari. Övriga lag blir Norsjö, Falköping, Södertälje, Göteborg och Lund. Serien blir avsevärt tuffare än superettan, ändå är det fullt möjligt att Vallentuna blandar sig i striden om kvalplatserna. I kvalet tillkommer lag från elitserien.

– Det känns inte realistiskt att prata om elitserien redan till nästa säsong. Vi kan gå dit om alla utvecklas lite till. Men det är inte enbart på sportslig grund vi ska går upp i elitserien. Vi behöver även ekonomi och organisation på elitnivå, säger Ingela Saarinen Kindbom.

Hon vill skynda långsamt. Den inställningen har även tränarkollegan Tomas Hoszek förordat tidigare.

– Tjejerna är unga. Vi har tid på oss, samtidigt ska det bli inspirerande att se vad vi kan göra i allsvenskan, säger Ingela Saarinen Kindbom.