VBK-center blir proffs i Kanada

Filip Rydström blev i somras kontrakterad av juniorlaget Charlottetown Islanders.

Efter en knapp vecka i stan, på Prince Edward Island, är han säker på att flytten är rätt.

– Jag börjar komma in i det. Det har varit mycket hockey de första dagarna, med både förmiddags- och kvällspass. Jag är inneboende hos en bra familj, som har stark koppling till klubben och haft inneboende tidigare, berättar Filip Rydström som blev 18 år samma dag som han flyttade till sydöstra Kanada.

Det var den 2 juli som den unga VBK-spelaren draftades av Charlottetown Islanders. Överraskande för många, men inte för de som haft kläm på Rydströms utveckling och ambition senaste säsongen. I vintras var han i Skellefteå för att visa upp sig, då hade dock hans svenska agenter redan nosat upp ett intresse i Kanada.

1 juli stack han till Toronto för en try out-vecka. Dagen efter tilhörde han juniorlaget Islanders i Quebecs juniorliga, QMJHL.

– Just nu är det cirka fem målvakter, 15 backar och 30 forwards som tränar på lagets träningskamp.

Till skillnad från många andra sitter Filip säker. Han blir inte utgallrad under månaden fram till säsongsstart. Han har sitt kontrakt.

Mindre rink, vad tycker du?

– Det går snabbare att komma in på mål, säger VBK-centern som i vintras gjorde 27 mål och 74 poäng för VBK:s J18-lag samt 15 mål och 39 poäng i J20 och ett mål i seniorlaget.

– Jag är en mer offensiv center än defensiv. Jag jobbar mycket med att förbättra defensiven.

– Jag vill tacka mina tränare Hasse Persson, Janne Andersson och Jimmy Anderström för all hjälp. De trodde på mig, det är jag mycket tacksam för.

Vid sidan av vill Filip gärna studera i Charlottetown. Det är inget måste, men klubben har lovat hjälpa honom. Vilka ämnen han vill läsa är oklart.

– Ungefär de jag skulle läst om jag gått på gymnasiet, men jag vet inte vilka ämnen som finns. Min engelska fungerar bra, men det är väl bra om den blir ännu bättre, säger Filip Rydström.