VBK-veteran fick finaste priset

VBK-veteranen Lennart Svahn har belönats med Riks­idrottsförbundets förtjänsttecken i guld.

– Det är väl det största man kan få som idrottsledare, säger han.

Lennart Svahn, 77 år, har fortfarande en roll i Vallentuna BK:s sportkommitté. Förhållandet mellan honom och fotbollsklubben har varat i 55 år, varav 51 som ledare och ”alla” poster i styrelsen.

Det räcker med 30 ledarår för att få Riksidrottsförbundets förtjänsttecken. Dock ska man också ha fått det egna förbundets guldmedalj, något som Lennart Svahn fick härom året (Stockholms Fotbollsförbunds guldmedalj).

– När jag åkte till riksidrottsmötet i Luleå tyckte jag att det var en stor grej, ändå var jag lite avslagen. Men det blev sightseeing i Luleås skärgård och senare en mycket pampig och trevlig tillställning i hockey­arenan, säger han.

Som en av cirka 50 närvarande mottagare av förtjänsttecknet satt Lennart Svahn på scen, bakom en ridå, under tiden RF-delegater och andra inbjudna tog plats i arenan.

– En rätt märklig känsla att vi hamnade så i centrum när ridån gick upp efter lite dramatisk musik. Sedan blev vi en och en presenterade på jumbotronen, då insåg jag att RF:s förtjänsttecken är speciellt. Det är väl det största man kan få som idrottsledare.

Du låter stolt, är det så?

– Allt eftersom har jag de senaste dagarna tyckt att det blivit större. Att ta emot medalj av RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber och få gratulationer av delegater känns väldigt bra.

Monica Ernekrans, ledamot i karateförbundet, var en av tre Vallentunabor på riksidrottsmötet som gratulerade Lennart extra och såg till att föreviga ögonblicket med en bild.

– Jag hade ingen aning om vem han var, men tyckte att det var stort att en ledare från lilla Vallentuna fick det här fina priset under väldigt högtidliga former. Jag tycker också att Lennarts långa engagemang i VBK är imponerande, säger Monica Ernekrans.

Men bara för att Lennart Svahn fått ytterligare ett pris släpper han inte fotbollen.

– Jag blir inblandad ett tag till, det är ju roligt.