ANNONS

Vejdemo jagar plats i JVM-truppen

Lukas Vejdemo från Stocksund vill gärna spela junior-VM.
Lukas Vejdemo från Stocksund vill gärna spela junior-VM.
Lukas Vejdemo landslagsdebuterade i augusti och med en hyllad höst i Djurgården har han skapat en chans att få spela junior-VM.

– Det gäller att verkligen visa karaktär, säger Stocksundskillen.
ANNONS

Sedan en vecka är 26 juniorer samlade i Huddinge för sista lägret inför junior-VM i Finland. En back och två forwards får lämna truppen innan den spikas på juldagen – dagen innan Sveriges premiär mot Schweiz.

Minst meriterad av samtliga är Lukas Vejdemo. Medan 20 av killarna spelat över 30 J-landskamper har Stocksundskillen fått ihop sju. Han är väl medveten om vad det innebär.

– Det gäller att verkligen visa karaktär, vilja att komma med. Jag ska gå in för varje träning. Göra det jag är bra på.

Han spricker upp i ett jätteleende, men tillstår att det är pressande att stå på tröskeln.

– Mest inspirerande, egentligen. Jag är jätteglad över att ha nått hit och det vore jäkligt roligt att spela JVM. Jo, jag är lite överraskad över att vara här, samtidigt har jag haft tro och hopp att jag är tillräckligt bra.

I somras, ett år senare än många 96:or, blev Vejdemo NHL-draftad av Montréal Canadians. En månad senare spelade småkronorna turnering i Lake Placid, vilket blev Vejdemos entré i gänget. Där och då väcktes känsla att JVM var nåbart.

– För mig har det alltid varit så att jag behövt lite tid. Tid att känna trygghet i miljön. När jag funnit mig tillrätta har jag ofta presterat.

En del i trygghetsbehovet står säker att finna i det att Lukas haft sina motgångar. 2009 förlorade han sin mamma. I artiklar har han berättat att ”hockey fanns som ventil” i sorgearbetet. Han har även fått en säsong förstörd av sex brutna revben. De hann bara läka innan han åkte på körtelfeber.

2014/15 spelade Lukas tre SHL-matcher för Djurgården. I höst har det blivit maximala 27 och han ingår i lagets mest hyllade kedja med Robin Alvarez och Markus Ljung.

ANNONS

Hans Särkijärvi, Djurgårdens tränare, är imponerad av vad han fått ut av Vejdemo i höst.

– Lukas har tagit ett stort kliv. Han är vältränad, har bra skridskoåkning och spelsinne. Och det är en sansad och klok kille vid sidan av, säger Hans Särkijärvi.

– Jag kände förtroende från början och man får inte för många chanser, det gäller att ta den. Det tycker jag att jag gjort, säger Lukas.

Tre av de JVM-aktuella spelar Lukas till vardags med i Djurgården. Han återser även forna Stocksund- och SDE-spelarna William Nylander (Toronto Maple Leafs), Dmytro ”Dima” Timashov (Québec Remparts) och Erik Källgren (Linköping). Sedan förra samlingen har Lukas ett stabilt grepp om Dima vid schackbrädet. Något Dima dementerar, med rodnad.

– Som unga hade vi inga tankar på JVM, säger Lukas. Det vore häftigt att spela det tillsammans.

ANNONS