Min lokala hjälte

Veteran håller liv i skyttetraditionen

Tore Bjurvén är en mästerskytt med flera SM-medaljer trots att han är nästan blind på höger öga.
Tore Bjurvén är en mästerskytt med flera SM-medaljer trots att han är nästan blind på höger öga.
Skyttarna tillhör ett utdöende släkte på ön. Lidingö Skytteförening har krympt från en storklubb till en handfull äldre aktiva.

Tio mil till och från träningen lockar inga ungdomar.

Tore Bjurvén är en tålmodig människa. Han accepterar läget, men gillar det inte.

Den 65-årige Högbergabon har varit tävlingsskytt i 50 år. Under detta halvsekel har han och klubbkompisarna i Lidingö Skytteförening skyfflats runt i Storstockholm och flera gånger tvingats byta ”hemmabana”. Nu är de hemlösa, kanske för gott.

– Vi skjuter gevär på 300-metersbana, och nu måste vi åka till Kungsängen för att träna. Det är tio mil fram och tillbaka. Därför blir det sällan av att åka dit, det tar mycket tid och kostar en hel del bensinpengar. Det går ju inte att ta pendeltåget med geväret över axeln.

Lidingö Skytteförening bildades 1902, och firar alltså 110-årsjubileum. En gång i tiden fanns en 300-metersbana på Lidingö, vid Rudboda som då var mer eller mindre obebyggt. Man sköt från nuvarande Nilstorpsvägen, över kärret, och mot Elfviksvägen. Men banan gick i graven 1968.

– Det skulle byggas bostäder. Kommunen lovade att vi skulle få en ny bana, men det kom in många protester från folk i grannskapet och det blev inget av.

Skytteföreningen flyttade till Stora Skuggan på norra Djurgården, men fick snart flytta på grund av att skyttet upplevdes som störande. Samma sak hände när klubben höll till på Kaknäs. Nästa adress blev Järva, men bostadsbyggen tog så småningom över platsen.

Från mitten av 1990-talet är det Kungsängen som gäller. På Lidingö finns det en skjutbana vid Furutorp, men där finns bara en 50-metershall avsedd för salongsgevär. Lidingö Sportskytteklubbs pistolskyttar håller till bredvid.

– Jag har nog givit upp tanken på en 300-metersbana på Lidingö, säger Tore Bjurvén. Jag fattar ju att det är svårt att finna en lämplig plats. Om det ändå går så skulle vi få ljudisolera ordentligt, folk är ju rädda för smällar och gevär och det har jag förståelse för.

Tore Bjurvén säger att problemet att hitta någonstans att skjuta delas av många andra klubbar i distriktet. Det medför att nyrekryteringen hela tiden minskar, och de aktiva blir bara äldre.

Under glansdagarna brukade Lidingö Skytteförening ställa upp med ett 30-tal deltagare på tävlingarna. I dag handlar det om några få. Föreningen är ändå framgångsrik och har flera guld i lag-SM. Ett nytt kanske kommer i Vårgårda i mitten av april.

Tore Bjurvén har fortfarande siktet rätt inställt på sitt Sauergevär (som en Mauser). Han placerar sig ofta i toppen i veterantävlingar, och har både silver och brons från SM på meritlistan.

Tore Bjurvén är vänsterskytt. Därtill nödd och tvungen.

– Sedan födseln ser jag nästan ingenting med höger öga.

Fakta

Laddar för SM

Namn: Tore Bjurvén.

Ålder: 65 år och nybliven pensionär. Jobbade på Telia i 43 år som reparatör och tekniker.

Bor: Villa i Högberga med sambon Birgitta.

Aktuell: Laddar för SM i Vårgårda i april. Tävlat i gevärsskytte i ett halvt sekel.

Klubb: Ordförande i Lidingö Skytteförening. Även ordförande i Lidingö Ungdomsskytteförening.