ANNONS

”Vi är stora starka killar, men gulliga inuti”

Tuffa utanpå, mjuka inuti.
Tuffa utanpå, mjuka inuti.
Kristofer Österberg.
Kristofer Österberg.
Solnalaget STU Northside Bulls vill slå hål på myten om amerikanska fotbollskillar som stora och stöddiga.

Dessutom vill man slå ett slag för HBTQ-kampen genom att bära tröjor mot hat.

– Vi är stora starka killar, men jättegoa och gulliga inuti, säger sportchefen Kristofer Österberg.
ANNONS

Sedan en tid tillbaka driver Telia tillsammans med antimobbingsorganisationen Friends kampanjen #hatahat. Med kampanjen vill man försöka motverka näthatet på sociala medier.

Responsen har varit enorm och kampanjtröjorna har blivit väldigt eftertraktade. Telia bestämde sig då för att ge skolklasser, grupper och föreningar möjlighet att beställa tröjor gratis och vara en del i kampen mot näthat. Som motprestation ombads alla skicka en motivering om hur de vill bidra i arbetet mot näthat och i vilka sammanhang man kommer att bära tröjan.

Av 60 000 inskickade bidrag föll Telia särskilt för det amerikanska fotbollslaget STU Northside Bulls, som har sina hemmarena i Bergshamra, motivering

”Vi är en amerikansk fotbollsklubb som vill fortsätta vårt arbete med HBTQ-frågor och visa att stora starka killar också är snälla. Dessa skall användas vid våra matcher för att värma upp i och visa att vi står bakom detta till 100 %”

Tack vare den motiveringen har Telia nu bestämt att STU Northside Bulls ska få vara med i en reklamfilm för Telia och visa när de tar på sig tröjorna.

För laget var det en självklarhet att ställa upp i kampen mot hat och homofobi.

– Vår tränare Marcus Juhlin kom ju ut som första öppet homosexuella spelaren för två år sedan, så då tog vi till oss den frågan. Vi har även spelat rainbow-matcher under Pride förra året. Sen handlar det ju även om mobbing och annat hat. Vi hatar hat, så enkelt är det, säger sportchefen Kristofer Österberg.

Svenska Amerikansk Fotbollförbundet är som första förbund i världen på gång att bli HBTQ-certifierade, och när det är klart följer STU Northside Bulls efter, berättar han.

Han hoppas även kunna slå hål på en del myter som finns kring sporten och dess utövare.

ANNONS

– När man tänker på amerikansk fotboll så är det stora klumpiga killar som springer över folk. Vi vill komma förbi den här tuffhetsgrejen. Vi är tuffa på plan men snälla utanför. Vi är stora starka killar, men jättegoa och gulliga inuti, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.