Victoria och Daniel premiärsprang i Haga

Prins Daniel och Prinsessan Victoria invigde Skogsmulles hinderbana i Hagaparken.
Prinsessan Victoria och Prins Daniel var med i Hagaparken vid hinderbanans premiär.
Barn i Sverige rör sig för lite. För att förenkla barnens rörelse har Friluftsfrämjandet skapat Skogsmulles hinderbana. I torsdags premiärsprang Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel, miljöminister Karolina Skog (MP) och nästan 200 förskolebarn banan i Hagaparken.

– Det var verkligen roligt, ett härligt sätt att leka tillsammans utomhus, säger Kronprinsessan Victoria som ju själv bor i Hagaparken.

Forskningen visar att både vuxna och barn rör sig mer om de vistas utomhus. En stimulerande utomhusmiljö lockar spontant till lek och rörelse. Det vill Friluftsfrämjandet bidra till.

Prinsessan Victoria testar hinderbana i hagaparken

– Skogsmulle fyller i år 60 år och för att fira detta har vi skapat Skogsmulles hinderbana. Det är ett enkelt och lekfullt sätt att skapa rörelse för hela familjen, säger Lars Lundström, generalsekreterare i Friluftsfrämjandet.

Svenska barn sitter stilla

Då hinderbanan hade premiär i Hagaparken i torsdags firades även Friluftsfrämjandets 125-årsjubileum, med ett kunskapsseminarium kring barns rörelse.

Prins daniel inviger hinderbana i HAgarparken

Svenska barn sitter stilla nio timmar varje dag – mest av alla i Norden. Norden. visar forskning att utevistelse och rörelse främjar både hälsa och förmåga till inlärning.

– När vi rör på oss får vi bättre fysisk kapacitet, självkänslan ökar likväl som skolprestationen. Rörelse utomhus ger ännu bättre resultat. Barn behöver röra sig en timme per dag men långt ifrån alla rör sig så mycket, flickor ännu mindre än pojkar, och ännu mindre i socioekonomiskt utsatta områden, säger Maria Hagströmer, docent i fysioterapi vid Karolinska Institutet.

Alternativ till idrott

För Friluftsfrämjandet är det viktigt att bidra till ett friluftsliv som är tillgängligt för alla förklarar Friluftsfrämjandet generalsekreterare Lars Lundström.

– Alla barn behöver rörelse. Idrotten är viktig, men de barn som inte vill hålla på med tävling behöver andra alternativ. Då är friluftslivet perfekt, säger han.