ANNONS

Kronprinsessan på besök i skidbacken

Sofie Rydén fick applåder av Kronprinsessan Victoria när hon susade nedför backen utan stöd av ledsagare.
Sofie Rydén fick applåder av Kronprinsessan Victoria när hon susade nedför backen utan stöd av ledsagare.
En klass från Ängsnässkolan i Huddinge fick ta ett gruppfoto med Victoria.
En klass från Ängsnässkolan i Huddinge fick ta ett gruppfoto med Victoria.
I onsdags träffade Kronprinsessan Victoria barn som åker utförsåkning i Friluftsfrämjandets Handikappskidskola.

7-åriga Sofie Rydén var en av de som fick träffa Victoria som hon kände igen från tv.
ANNONS

Det var flera skolklasser som var på friluftsdag i Flottsbrobacken i Huddinge i onsdags i förra veckan och blev överraskade när de plötsligt kände igen kronprinsessan Victoria. Anledningen till Victorias besök var att hon ville hälsa på Handikappskidskolan.

Det är Friluftsfrämjandet som ordnar skidskola för handikappade barn och finansierar delar av verksamheten med bidrag från Kronprinsessan Victorias fond. Besöket filmades av svt som senare under våren kommer att sända ett kortare program om Victoria och Handikappskidskolan.

– Det handlar om att också barn och ungdomar med handikapp ska kunna ha en härlig fritid, säger tv-programmets producent Meta Bergqvist.

Barn från hela Stockholms län är med i skidskolan som håller till i både Flottsbrobacken och i Hammarbybacken.

– Ungefär hälften av barnen åker stående och den andra hälften åker sittande, säger skidläraren Magnus Khysing.

Kronprinsessan anlände till skidbacken på skoter, sportigt klädd i åtsittande röd skidjacka och svarta skidbyxor – och kryckor. Barnen undrade förstås varför.

Enligt hovet är det för att Victoria har en spricka i foten som hon fick vid en skidolycka i Schweiz i slutet av december.

Det betydde att någon skidåkning inte var aktuell. Men kronprinsessan kollade in läget från foten av backen. Ett av de barn som Victoria träffade i backen var sjuåriga Sofie Rydén från Sundbyberg. Sofie har en cp-skada och lider av svaga muskler och ser lite dåligt. Sofie fick chansen att imponera på Victoria genom att åka nerför en brant backe. Mot slutet av åket släppte Sofie stödstaven som ledsagaren Magnus Khysing höll i och åkte själv och fick en rungande applåd av Victoria.

– Kändes det bra, frågade Victoria.

ANNONS

– Ja, jag vill åka ett åk till, svarade Sofie.

En annan åkare som Victoria pratade med var 15-åriga Nina Sterby från Solna. Nina är förlamad från midjan och åker på en sitski.

– Victoria och jag pratade om skidåkning och jag berättade att det är svårt att hålla bra balans. Jag berättade att jag rider också och att jag då tränar på att hålla balansen på sadeln, säger Nina.

Fakta

Victorias fond skänker pengar

Kronprinsessan Victorias fond ger bidrag till ideella föreningar som arrangerar fritidsaktiviteter för barn med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom.

Fonden uppmärksammas på Kronprinsessans födelsedag den 14 juli i en direktsändning i SVT. Kortare program visas i svt under hela året.

Radiohjälpens postgiro 90 1950-6 är öppet för gåvor till Kronprinsessan Victorias fond.

Källa: radiohjälpen

ANNONS