Viggans bröderna Tumba ska möta Tumba i Tumba

Viggbyholms IK
Viggbyholms IK säkrade en plats i Alltvåan östra i grundseriens sista omgång.
För två av spelarna i Viggbyholms IK blir matchen mot Tumba Hockey på tisdag speciell. Höjer Andreas och Christopher Tumba blicken i Ishuset i Tumba så ser de sin farfar Sven Tumbas landslagströja med nummer 17 upphissad i taket.

– Det blir kul att se farfars tröja hänga där. Det väcker lite minnen och känslor. Men annars är det som vilken match som helst, säger 29-årige Christopher Tumba.

Han återvände till sin moderklubb Viggbyholms IK 2010 efter ett par år i USA och gör nu sin åttonde säsong i A-laget. Då fanns redan tre år yngre brodern Andreas Tumba i Viggans A-lag sedan ett par år.

Tredje brorsan till Bålsta HC

Förra säsongen flyttades även lillebrorsan Mathias Tumba upp i A-laget på allvar, men han lämnade för Bålsta HC efter drygt åtta matcher i Hockeytvåan östra A.

Just Bålsta HC var tillsammans med Viggbyholms IK och SK Iron Hockey med och slogs om de två sista platserna (bakom redan klara Rimbo IF och Göta Traneberg IK) i Alltvåan Östra i grundseriens sista omgång som svagjordes i tisdags.

”Vi ska så klart försöka nå kval”

Både SK Iron Hockey och Viggbyholms IK vann – Viggan med hela 10–3 borta mot Gimo IF – medan Bålsta HC föll och hamnade under strecket på femte plats.

– Viggbyholm har aldrig varit högre upp än så här i seriesystemet så att säkra nytt kontrakt genom att nå Alltvåan var ett första delmål. Nu är vi där och då ska vi så klart försöka nå kval och sedan försöka gå upp, säger Christopher Tumba.

Tuff premiärmatch

Premiäromgången spelas på tisdag, den 21 november, och där väntar en tuff match i Tumba för bröderna Tumba och de andra i Viggbyholms IK. Tumba Hockey vann den södra serien, Hockeytvåan östra B.

– Vad jag har sett och vad jag upplevde under träningsmatcherna så känns den södra serien lite starkare än den norra. Men det är ändå väldigt öppet. Vi har en stark trupp och har goda chanser, säger Christopher Tumba.

När Christopher och Andreas började spela i Viggans A-lag låg man i division 4. Nu kan laget alltså vara på väg att nå division 1.

Farfar Sven en hockeylegend

Brödernas farfar Sven Tumba, ursprungligen Johansson, är en av Sveriges främsta hockeyspelare genom tiderna med bland annat tre VM-guld, två OS-medaljer, åtta SM-guld och 186 mål (rekord) på 245 landskamper på meritlistan.

Han flyttade från Stora Essingen till Tumba som 10-åring, och spelade ishockey med Vretarna IF. Några år senare flyttade familjen till Viggbyholm. Där började han spela i Viggbyholms IK, och fick smeknamnet Tumba. 1965 bytte Sven efternamn, 34 år gammal, från Johansson till Tumba.

Tre Kronor-tröjan hissad 2010

Den 10 november 2010 fick Sven Tumba sin landslagströja med nummer 17 hissad i Ishuset, strax söder om Sven Tumbas Park, i Tumba. Den 1 oktober 2011 avled han, 80 år gammal, på Danderyds sjukhus efter en tid sjukdom.

Fakta

Så spelas Alltvåan östra

Alltvåan östra är en trippelserie med 8 lag och 21 omgångar.

Serien spelas 21 november till 12 december och 9 januari 2018 till 27 februari.

Deltagande lag är de fyra bästa från de två grundserierna.

Lag 1–3 kvalificeras för kvalserien till hockeyettan.

Lag 4 kvalificeras för play off till kvalserien till hockeyettan.

Lag 5–8 kvalificeras för nästa säsongs division 2.

Viggbyholms IK inleder borta mot IFK Tumba IK, som vann södra grundserien, den 21 november klockan 19.

I första matchen hemma i Hägernäshallen väntar Rimbo IF, vinnare av norra grundserien, den 24 november klockan 19.30.

Källa: Stockholms Ishockeyförbund