ANNONS

Viking på hockeyrör

Albin har inte bestämt sig – hockeyskridskor eller sin farmors långfärdsskridskor?
Albin har inte bestämt sig – hockeyskridskor eller sin farmors långfärdsskridskor?
I fjol åkte han de två milen i motvind och på värdelös is – med hockeyskridskor. Nu kan Albin Widerberg, 11 år från Fresta, göra om bedriften i Vikingarännets kortis.

– Det var jobbigt – men roligt, säger han.
ANNONS

På söndag är det dags för världens längsta återkommande skridskolopp på naturis. I år körs de åtta milen i Vikingarännet mellan Uppsala och Hässelby. Och i skridskoloppets kortis, i år 15 kilometer långt, dyker ett välbekant ansikte upp.

11-årige Albin Widerberg blev i fjol uppmärksammad då han som en av de yngsta deltagarna någonsin åkte de två milen i motvind och på den sämsta isen i loppets nästan 15-åriga historia.

Och allting på hockeyskridskor.

Nu är han på väg att göra om bedriften.

Vi träffar honom utanför Sandbergska skolan drygt en vecka innan loppet och han har fortfarande inte bestämt sig – långfärdsskridskor eller hockeyrör igen?

– Min farmor har ett par långfärdsskridskor som jag testar, men fungerar inte det så tar jag hockeyskridskor igen, säger han kolugnt.

Det var mamma Desirée, en van skridskoåkare, som drog med honom förra året. Och fjolårets lopp minns Albin med skräckblandad förtjusning. Han klarade ju loppet – men det satt hårt åt.

– Det var faktiskt jättedålig is, det var det många som tyckte, säger han.

Nu ska han åka tillsammans med sin farbror Markus Widerberg, som åkt loppet sju gånger.

ANNONS

– Det är helt makalöst det Albin gjorde i fjol, speciellt som underlaget var det sämsta jag någonsin åkt på. Jag tror han till slut väljer långfärdsskridskor, men vi får se.

Vikingarännets generalsekreterare Anders Tysk hoppas på över 3 000 åkare.

– Det är betydligt fler anmälda än tidigare år. Vi ligger på runt 1 500 föranmälda och det brukar ta fart de sista dagarna, säger han.

Förutsättningarna i fjol var de sämsta tänkbara – vad tror ni nu?

– Prognoserna talar för lite regn innan som sedan kan frysa på. Isen är tjock och stabil och vi hoppas på fint väder. Det blir inte samma problem detta år.

Fem servicestationer kommer att finnas längs sträckorna. Vid Kairo är ett 50-tal funktionärer beredda med hundratals liter nyponsoppa, saft och bullar. Service­stationer finns även vid Friiberghs herrgård ner mot Bålsta, Krusenberg, Sigtuna och Kungsängen.

Att man inte längre åker in till Stockholm city beror på att det ofta blivit svår och dålig is vid Stora Essingen, dessutom pågår arbeten som gör det omöjligt.

– Hässelby är egentligen vårt favoritställe, detta blir jättebra, säger Anders Tysk.

För Albin Widerberg är det annars fotboll och friidrott som gäller till vardags. Han spelar fotboll i Bollstanäs SK och drömmer om att en dag bli fotbollsproffs i Spanien eller England.

Helst i Barcelona eller Real Madrid. Eller i favoritlaget Chelsea.

– Alexis Sánchez och Juan Mata är favoritspelarna, säger han.

Fakta

Fem lopp i ett

Vikingarännet 80 km (från Uppsala).

Tjejrännet 35 km (från Sigtuna).

Vikingarännet kortis 15 km (från Kungsängen).

Tävlingsklass.

Lilla Vikingarännet 2013.

källa: vikingarännet