ANNONS

Vikings 01:or på väg att bli distriktets bästa lag

Tränaren Per Wirén går igenom taktiken inför matchen mot IFK Täby. Det blev lyckat, Lidingö Vikings U15-lag vann med 4–1.
Tränaren Per Wirén går igenom taktiken inför matchen mot IFK Täby. Det blev lyckat, Lidingö Vikings U15-lag vann med 4–1.
Lidingö Vikings hockeylag med killar födda 2001 är annorlunda.

Med en alldeles egen spelstil chockar de motståndarna, och nu kan detta udda team bli bäst i hela distriktet.
ANNONS

Motståndarna faller som käglor när de möter Lidingö Vikings Team 01. Laget, med spelare födda 2001, har sex raka vinster i distriktets högsta serie. Bland skalperna finns storklubbar som AIK och Huddinge.

I tisdags togs en komfortabel seger med 4–1 borta mot IFK Täby.

– Vi spelade inte speciellt bra, säger huvudcoachen Per Wirén. Men vi är mentalt starka och inne i ett flow och vinner ändå.

Det är Wirén som ligger bakom lagets spelsystem som enligt honom själv saknar motsvarighet i Hockeysverige. Han utvecklar sin egen unika spelidé.

– Det handlar om tajming. Vi tränar annorlunda och irrationellt, hjärna, händer och fötter ska alltid vara med. Spelarna kör mycket individuell teknik i banor på isen. De har alla olika krav på sig, det gemensamma är att de alltid ska hålla koll på varandra.

Den 14-årige lagkaptenen Gordon Wikström Cronwall köper idéerna rakt av.

– Per har lärt oss ett annorlunda sätt att spela. Vi har både bredd och fart, och det ger ett rörligt spel.

Det har dock tagit tid för spelarna att omsätta Per Wiréns idéer i praktiken. Laget gick med ett nödrop vidare från grundserien till allettan tack vare vinst i sista matchen mot dittills obesegrade Bålsta.

Allettan för U15-lag innehåller Stockholmsdistriktets tio bästa lag. Lidingö Vikings inledde med tre förluster, men nu är laget en segermaskin som bara ligger en poäng efter serieledande Flemingsbergs IK. De fyra bästa lagen gör så småningom upp i ett play off, och segraren där kan också kalla sig bäst i hela distriktet.

ANNONS

Stockholm är ett stort och framgångsrikt distrikt. Tillhör man de bästa lagen här ligger man även i topp i landet, och detta gäller alltså även för Lidingö Vikings Team 01.

I framgångsreceptet ingår träning alla dagar i veckan.

– Det är inga problem. Man brinner för sin sport och vill bli något, säger den 14-årige centern Victor Fält.

Kommande säsong får laget spela SM och alltså mäta krafterna mot lag från hela landet.

– Att lyckas i serien och komma med i TV-pucklaget är målen för de flesta i laget, säger Gordon Wikström Cronwall.

Risken finns alltid att ett framgångsrikt lag kan tappa spelare till storklubbar. Per Wirén har varit med om det förr, och tycker egentligen att det är en naturlig utveckling.

– Jag tränade P86- och P88-laget som tillhör de bästa vi haft. Det var många spelare som sedan försvann till lag som spelade högt upp i seriesystemet, säger han.

Fakta

Här är spelare och ledare i Lidingö Vikings framgångsrika Team 01:

Målvakter: Erik Voitkevics och Viktor Öhrstedt.

Utespelare: Gustaf Boström, Klas Frykfeldt, Georg Weigelt, Tage Sköldefors, Jesper Oskarsson, Max Birgersson, Gustav Backlund, Alexander Källgren, Ante Näslund, Jonatan Wilund, Otto Humble, Ross Jaldung, Victor Fälth, Erik Burman, Adam Roger, Loke Beckman, William Hybinette, Erik Olsson Hermansson, Gordon Wikström Cronwall.

Coacher: Per Wirén och Kalle Kinch.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.