Vikings kan göra snabb comeback i basketligan

Usel ekonomi tvingade Solna Vikings förra sommaren att självmant dra sig ur basketligan. Nu är läget desto mer stabilt och föreningen kan vara tillbaka i finrummet redan nästa säsong.

– Det är vår ambition, säger Solna Vikings ordförande John Carlander.

Det stormade vilt kring Solna Vikings förra året. Först åkte damlaget ur högsta serien, sedan fick klubbdirektören Jan Marklund sparken och i juli drog sig även herrarna ur basketligan för att börja om i division 1.

Som om inte det vore nog följdes uppbrottet mellan Marklund och klubben upp av en ekonomisk tvist som slutade med förlikning.

Nu verkar dock vinden ha mojnat en aning.

– Vi har bättre koll nu, men det är klart att det har tagit mycket energi. Det har varit ganska många år med brist på kostnadsfokus som har lett till den här situationen. Det är inte helt lätt att rätta till det med kort varsel, säger John Carlander.

Ordföranden förklarar att klubben har fått ordning på ekonomin så till vida att den har koll på sina utgifter och vet vilken sorts intäkter som fattas för att den ska bli en gigant i basket-Sverige igen.

– Det är bara sponsorintäkten som inte är tydligt på plats än, säger han.

Sportsligt går herrlaget som på räls och leder superettan med hela nio segrar på tio matcher. Mycket talar för att laget kommer ta sig till basketligans kvalserie. Frågan är bara om klubben kommer vara redo för det.

– Vi tittar på hur ekonomin ser ut här framöver och vi har inte fattat beslut om det än. Det enda vi har bestämt oss för är att vi ska vara ansvarstagande ekonomiskt.

När tar ni beslut om det?

– Vi kommer inom kort att fatta beslut kring huruvida vi kan ta oss upp till basketligan eller inte. Det är givetvis inte bara vi som ska ha koll på det utan även basketbollförbundet ska kolla upp så att vi har ekonomin för att kunna hantera det.

Men man ska inte helt utesluta att Vikings kan ta sig upp till basketligan redan nästa säsong?

– Det är vår ambition. Det visar vi inte minst med de sportsliga resultaten. Sen är det ju så att vi inte kommer att göra det om det innebär att vi gör vår sista säsong någonsin i basketligan. Utan vi kommer ta ansvar som förening och ska se till att vi har en ekonomi som håller för det på lång sikt.

– Vi har gott hopp men det är inte säkert att det kommer tillräckligt mycket pengar den här säsongen för att landa i basketligan nästa säsong. Man får vara ödmjuk inför det, säger John Carlander.

Fakta

Superettan i basket

1. Solna Vikings 10 9 1 18

2. LF Luture 11 8 3 16

3. Uppsala Basket 10 7 3 14

4. Högsbo Basket 10 6 4 12

5. Eskilstuna Basket 9 4 5 8

6. IK EOS 10 3 7 6

7. KFUM Central 10 2 8 4

8. Tälje Knights 10 1 9 2

*Ettan och tvåan avancerar till kvalserien till basketligan.

Fakta

Solna Vikings kommande matcher

Söndag 6 mars, 15.00, LF Luture (b)

Lördag 12 mars, 16.00, IK EOS (h)

Söndag 13 mars, 15.30, Eskilstuna (h)

Tisdag 22 mars, 19.30, KFUM Central (h)