IFK Viksjö är Årets barn- och ungdomsförening

IFK Viksjö
Det första året i IFK Viksjö är utan kostnad för barn ända upp till 11 års ålder.
IFK Viksjö representerar Stockholm när Årets barn- och ungdomsförening i Sverige utses av Svenska Fotbollförbundet och presenteras på Fotbollsgalan den 20 november.

– Jätteroligt! Vi är väldigt glada och stolta över att få priset i Stockholm, och att vi får representera Stockholms Fotbollförbund. Det är ett litet intyg på at vi jobbar på rätt sätt, att vi har Fotbollförbundet bakom oss, säger Mattias Lindström, föreningskonsulent i IFK Viksjö.

Årets barn- och ungdomsförening i Fotbollssverige utses för fjärde året i rad i år. Syftet är att sätta fokus på en god föreningsmiljö och uppmuntra klubbar som arbetar enligt förbundets riktlinjer och värderingar, exempelvis att sträva efter att så många som möjligt spelar fotboll så länge som möjligt.

”Viksjömodellen”

Just det är en viktig del av ”Viksjömodellen” som IFK Viksjö har tagit fram.

IFK Viksjö

IFK Viksjö vill skapa möjlighet för så många som möjligt att spela fotboll så länge som möjligt, på den nivå de vill.

– Vi har jobbat med den i ett och ett halvt år och körde igång med den i mars i år. Det handlar mycket om hur vi utbildar våra barn och ungdomar, och inte bara som fotbollsspelare utan även som tränare eller domare om de vill prova på det, säger Mattias Lindström.

Många spelare, länge

I ”Viksjömodellen” ingår också strävan efter att få med sig så många som möjligt så länge som möjligt.

– I en en så bra verksamhet som möjligt! tillägger Mattias Lindström.

– Det bottnar i att alla ska kunna fortsätta spela, oavsett vilken nivå de vill ligga på. Vi ska ha juniorlag för dem som vill satsa jättehårt på fotbollen. Men också verksamhet för 15–19-åringar som vill spela bara för att det är kul, och en sådan har vi precis startat upp nu i höst.

Pensionärsfotboll i vår

Utöver detta finns Föräldrafotboll för de unga spelarnas mammor och pappor och i vår ska IFK Viksjö starta Gåfotboll för pensionärer.

– Då har vi hela spektrat från små knattar, sedan ungdomar, sedan föräldrar, och till sist pensionärer. Vi knyter ihop säcken, säger Mattias Lindström.

Störst i Järfälla

Det finns även planer på ett samarbete med Järfälla kommun för att starta fotbollsträning för ensamkommande en eller två gånger i veckan.

IFK Viksjö

Cirka 80 procent av barnen i Viksjö testar fotboll med IFK Viksjö.

Knatteverksamheten, upp till 11 år, är gratis första året och cirka 80 procent av barnen i Viksjö testar fotboll. IFK Viksjö har i dag cirka 1 300 medlemmar.

– Ja, vi är Järfällas största idrottsförening sett till utövare. Därför är det extra kul att vi har fått en sådan här utmärkelse, säger Mattias Lindström.

Det är ofta många viljor i en stor förening, vad fick ni för reaktioner när ”Viksjömodellen” infördes i våras?

– Det finns alltid de som inte håller med fullt ut men vi har fått väldigt många positiva signaler, i stort sett bara positiva.

Prisas på tisdag

IFK Viksjö kommer att få ett diplom som Årets barn- och ungdomsförening i Stockholm på Stockholms Fotbollförbunds representantskapsmöte på tisdag i nästa vecka.

Landets 24 distriktsvinnare ställs sedan mot varandra och Svenska Fotbollförbundets Distrikts- och Föreningskommitté utser Årets barn- och ungdomsförening nationellt.

Enskede IK vann i fjol

Den vinnande föreningen uppmärksammas under Fotbollsgalan den 20 november och nomineras då som Sveriges bidrag till UEFA:s Grassroots Award, Grassroots Club of the Year.

I fjol vann Enskede IK den nationella utmärkelsen. Det blir svårt för en klubb från Stockholm att vinna igen året därpå gissar Mattias Lindström.

– Men det gör inget. Vi är glada att vi är nominerade. Det är jättestort för oss i IFK Viksjö, säger han.