IFK Viksjö har chans på ännu större pris i år

IFK Viksjö
Knattar spelar gratis första året, otroliga 80 procent av barnen i Viksjö testar fotboll.
I fjol utsågs IFK Viksjö till Årets barn- och ungdomsförbund av Stockholms Fotbollförbund. Nu har klubben chansen att ta hem samma titel i år – fast i ännu större konkurrens.

– Nu är vi en av de nominerade bland alla föreningar, från alla idrotter, i Stockholm. Jätteroligt för oss och för Järfälla kommun, säger Mattias Lindström, föreningskonsulent i IFK Viksjö.
Mängder av klubbar nominerades från början till Stockholms Idrottsförbunds pris Årets barn- och ungdomsförening 2018. Av dessa har juryn valt ut fyra finalister – utöver IFK Viksjö även Hellas Friidrott, alpina klubben SK United och NPF Hjärtats FF för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Helst ett livslångt idrottande

Lokaltidningen Mitt i berättade i november om IFK Viksjös pris från Stockholms Fotbollförbund, som klubben fick bland annat för sitt arbete med ”Viksjömodellen”. Det handlar om att få fler att fortsätta spela längre, allra helst ett livslångt idrottande.

– Ja, ”Viksjömodellen är vår utbildningsmodell, men vi gör mycket mer än så. Det är viktigt hur vi hanterar och engagerar ungdomarna. Kärnfokus är inte bara att spela fotboll utan att skapa engagemang och delaktighet, säger Mattias Lindström.
För att ungdomarna ska känna engagemang och ha inflytande har IFK Viksjö infört ett ungdomsråd, som ska ha en ordinarie plats i styrelsen.

Gratis knatteskola

Gratis knatteskola, egen utbildning av ledare och domare, och engagemang för integration är tre andra saker som Stockholmsidrotten lyfter fram kring IFK Viksjös arbete.
– När det gäller integrationsfrågorna jobbar vi mycket tillsammans med FC Järfälla. Vi har också en satsning på motionsfotboll. Den ska utökas i vår då vi startar fotboll för 55-plusare. Då blir det verkligen möjlighet till ett livslångt idrottande, säger Mattias Lindström.

Vinnaren presenteras den 17 mars

Vilken av de fyra finalisterna som utses av Stockholmsidrotten till Årets barn- och ungdomsförening 2018 kommer att offentliggöras den 17 mars.