Viktor tog Sverige till U19-EM – bänkad ändå

Viktor Gyökeres.
Viktor Gyökeres.
Med solomål sänkte han både Italien och Elfsborg och tog Sverige till U19-EM och Brommapojkarna till semifinal i Svenska cupen.
Ändå är Viktor Gyökeres, 18, inte säker på en startplats – vare sig i landslaget eller BP.

Drygt 20 minuter återstod av landskampen mellan Sverige och Italien på Gemeentelijk Stadion i Belgien den 28 mars. Ställningen var 0-0 och Sverige var tvungna att vinna för att nå U19-EM i sommar. Då fick Viktor Gyökeres bollen.

– Jag fick en boll i djupet och sprang, jag vek in i planen och sköt i bortre. Det var skönt att se bollen gå in. Det var ju jättekul att göra målet men det roligaste var att vi tog oss vidare.

Målet tog alltså Sveriges U19-landslag till EM-slutspelet i Georgien, 2-15 juli. Före länder som Italien, Belgien och Irland.

Avgjorde i cupen

Drygt två veckor tidigare avgjorde han med ett annat solomål. Brommapojkarna hade 1-1 i  Svenska cupens kvartsfinal borta mot Elfsborg den 12 mars. Fyra minuter återstod och matchen var på väg mot förlängning.

Viktor Gyökeres tog emot en långboll på högerkanten tryckte sig förbi två försvarare, skar in i straffområdet och tunnlade Elfsborgsmålvakten Kevin Stuhr Ellegaard.

– Jag tänkte inte så mycket jag bara gjorde säger Viktor Gyökeres.

Bänkad

Trots framfarten fick han snålt med speltid i Brommapojkarnas inledande matcher av superettan. I premiären mot Dalkurd hoppade han in i 63:e minuten och i hemmapremiären mot Örgryte i den 67:e.

– Jag tycker att jag har gjort det bra och hade så klart velat spela lite mer. Men det är inte jag som bestämmer. Jag försöker bara göra det bästa jag kan med den speltiden jag får.

Är det svårare hoppa in än att vara med från start?

– Får du mer speltid har du oftast fler chanser att göra något bra.

Vill slå sig in

Det avgörande målet i EM-kvalet ger inte heller någon fribiljett till sommarens mästerskap.

– Jag hoppas så klart att jag kommer med i truppen. Men du kan inte ta det lugnt och räkna med att du får spela U19-EM. Det gäller att jobba hårt och göra det bra i BP under våren.

”Inte helt omöjligt”

Ytterbacken Felix Beijmo, 19, lämnade i månadsskiftet BP för allsvenska Djurgården. Men inga allsvenska klubbar har visat intresse för Viktor Gyökeres.

– Nej, inte än. Men det är kul att någon i samma ålder får chansen. Då känner jag att det inte helt omöjligt. Man kan gå från BP till sådana klubbar. Det är kul att Felix har fått spela i Djurgården och att han gör det bra, säger Viktor Gyökeres.

Vilken är din favorit av de allsvenska Stockholmsklubbarna?

– Ja, jag vet inte… Det beror på vem som ringer först, haha. Nej, inte någon speciell. Nu håller jag på BP.

Läs också

Fakta

16 ungdomslandskamper

Namn: Viktor Gyökeres.

Ålder: 18.

Bor: Gröndal.

Position: Mittfältare.

Familj: Mamma Sofia, pappa Stefan och brodern Anton, 11.

Meriter: 13 U19-landskamper, 3 U17.

Aktuell: Tog Sverige till U19-EM i Georgien, 2-15 juli, med sitt 1-0-mål mot Italien i EM-kvalet.  Spelar med BP i superettan borta mot IFK Värnamo klockan 19.00 den 18 april. Nästa hemmamatch på Grimsta IP är den 23 april klocka 17.00 mot Norrby IF.