Vill bygga Dansens Hus för 80 miljoner

Jimmy Baker (M) vill satsa 80 miljoner på ett ”Dansens Hus” i Botkyrka. ”Är det så att unga kvinnor i dag faktiskt inte tar del av våra gemensamma resurser, ja då får det kosta lite grann”, säger han.
Jimmy Baker (M) vill satsa 80 miljoner på ett ”Dansens Hus” i Botkyrka. ”Är det så att unga kvinnor i dag faktiskt inte tar del av våra gemensamma resurser, ja då får det kosta lite grann”, säger han.
Moderaterna vill satsa på ett ”Dansens Hus” i Botkyrka. Med plats för zumba, yoga och andra träningsformer som intresserar unga kvinnor.

– Hittills har kommunen främst satsat på anläggningar för ”pojksporter”, säger M:s gruppledare Jimmy Baker.

I maj invigs en till konstgräsplan i Botkyrka – kommunens trettonde.

– Jag har inget emot satsningar på konstgräs, men min känsla är att det främst är pojkar och unga män som nyttjar dessa planer, ­säger Jimmy Baker (M).

Det finns förstås flickor som spelar fotboll och ishockey, men en majoritet efterfrågar andra typer av träningsformer än vad de traditionella idrottsföreningarna erbjuder, menar moderatledaren.

– Flickorna är intresserade av zumba, fitness, yoga, pilates och core. Men det finns ingen plats att utöva de träningsformerna i Botkyrka i dag. Så de åker in till stan och köper dyra träningskort.

I decennier har Botkyrka kommun byggt anläggningar som främst har efterfrågats av just pojkar och män, menar Jimmy Baker.

– Det är dags att göra en stor satsning på flickor och kvinnors aktiva fritid, säger han.

I ett förslag som kommer upp på kommunfullmäktiges bord nästa vecka föreslår Moderaterna att 80 miljoner kronor läggs på ett ”Dansens Hus” i centrala Botkyrka, förslagsvis i centralorten Tumba. Enligt förslaget skulle anläggningen kunna drivas av föreningslivet tillsammans med privata aktörer.

För Jimmy Baker handlar det om en rättvis fördelning av skattepengarna.

– Hälften av befolkningen består faktiskt av kvinnor. Varför ska grabbar och män bara betala några hundralappar per termin för att idrotta, medan kvinnor hänvisas till att köpa träningskort för tusentals kronor? Borde inte de också få sin idrott subventionerad av samhället? säger han.

Bim Eriksson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, uppskattar initiativet:

– Det är kul att moderaterna visar intresse för de här frågorna som vi tycker är extremt viktiga. Vi får gemensamt titta på vad som är rätt väg att gå, om man ska satsa pengarna på ett hus eller utveckla de verksamheter som redan finns.

Vad tycker du om Moderaternas satsning på ett ”Dansens Hus” för unga kvinnor?

Olivia Majewska, 17, Tumba:

– Jättebra. Många håller på med droger här i Tumba gymnasium. Om man dansar zumba orkar man inte så mycket efteråt, man går hem och tar det lugnt i stället.
Maria Kaplan, 17, Södertälje:

– Det är bra att satsa på sådant som tjejer är intresserade av också, inte bara fotboll. Det finns en del verksamheter på olika gym, men det kan vara dyrt.
Feride Kayhan, 17, Tumba:

– En jättebra idé. Jag känner många som vill träna zumba och sånt. I dag sitter de typ bara hemma. Jag tror att det skulle bli jättepopulärt.
Ropin Ohan, 16, Norsborg:

– 80 miljoner är för mycket. Man kan skänka pengarna till något viktigare. Dansa kan man göra hemma, det är inget som man behöver en lokal till.