Vill ge AIK ett bra avslut på Råsunda

Under sina år i AIK har Daniel Tjernström spelat Champions League, i superettan och hyllats för ett SM-guld. Allt på anrika Råsunda som rivs efter säsongen.

– Det vore grymt om vi kunde avsluta bra här, säger lagkaptenen.

Det är en dryg vecka till den allsvenska premiären och AIK har för första gången i år kört ett träningspass på sin 75-åriga hemmaarena. Råsunda badar i solsken, lyckligt ovetandes om vad som väntar runt hörnet. Men innan arenan rivs ska en sista allsvensk säsong spelas här.

För Daniel Tjernström blir det 14:e säsongen i AIK. Under åren har han upplevt alltifrån att spela fram till Nebojsa Novakovic drömmål mot Barcelona i Champions League till det tunga året 2004 som ledde rakt ner i superettan. Att ur det materialet få honom att sortera ut några speciella minnen från Råsunda är svårt.

– Jag har spelat närmare 400 tävlingsmatcher. Säg att hälften av dem har spelats på Råsunda. Det är för många att välja bland. Men Champions League 1999 är förstås ett minne för livet. Och alla derbyn.

Sedan har det ju också varit saker som avbrutna matcher.

– Men sådant försöker man ju inte komma ihåg, säger Tjernström snabbt.

När han 2009 avgjorde guldstriden i slutminuterna mot IFK Göteborg var skådeplatsen däremot inte Råsunda utan Gamla Ullevi.

Vart hittar du motivation nu när du har ett SM-guld?

– Spelar man i ett lag som AIK är det inte svårt. Det är ganska stor press utifrån och det skulle direkt synas om jag inte gav allt. Jag skulle få skit, och förtjäna det. ­Sedan har SM-guldet gett mersmak. Jag skulle gärna vinna ett till.

Med sina 38 år är Daniel Tjernström överlägset äldst i truppen. Som tränare Andreas Alm påtalar så har han spelat med alla spelare i AIK sedan första sekunden de kom till klubben.

– Jag vill inte vara någon pappa i laget. Jag vill vara en av grabbarna. Men det är klart att det följer ett visst ansvar med den rutin jag har och med tanke på att jag är lagkapten, säger ”Tjerna”.

Hur känns det i kroppen nu jämfört med när du var 25 år?

– Oj, 25 år … Det minns jag knappt. Men det känns i alla fall bättre nu än för tio år sedan. Då hade jag en del skador, inget större men lite smågrejer. På äldre dagar har jag blivit mer disciplinerad under vår semester. Jag tar helt enkelt ingen semester utan fortsätter träna.

Att AIK:s sista år på Råsunda också blir Daniel Tjernströms sista år som spelare i klubben ligger nära till hands att anta. Själv har han de senaste två tre åren trott att varje säsong ska bli hans sista.

– Det enda jag kan säga nu är att jag tar det år för år.

Daniel Tjernström kommer att sakna känslan av att gå ut på Råsunda. ”Det är alltid viktigt att göra en bra säsong, men det hade varit extrakul om vi gjorde det nu.”

Sista säsongen – sedan ska anrika Råsunda rivas.