Vill slå finskor igen

Anna Silvander är på språng mot nya segrar på löparbanan. Hon ser fram emot Finnkampen på Stockholms Stadion.
Anna Silvander är på språng mot nya segrar på löparbanan. Hon ser fram emot Finnkampen på Stockholms Stadion.
Sommaren har varit het för Anna Silvander. IFK Lidingös medeldistansstjärna har vunnit dubbla guld på SM och JSM.

Nu vill 22-åringen avsluta säsongen med segrar i Finnkampen på Stockholms Stadion.

I fjol var det en liten överraskning att orutinerade Anna Silvander satte samtliga finskor på plats och vann 800 meter i Finnkampen i Helsingfors. I år är 22-åringen från IFK favorit när Finnkampen avgörs på Stockholms Stadion den 12-13 september.

– Det är något heligt över Finnkampen, säger Anna Silvander. Det känns så häftigt att få representera Sverige. Förra gången Finnkampen gick på Stadion var jag funktionär.

Det är ännu inte spikat hur många grenar Silvander ska ställa upp i. Förutom favoritdistansen 800 meter är hon aktuell för 400 och 1 500 meter och långa stafetten. Det kan bli ett rejält poängrassel som kan bidra till totalseger i damkampen för tredje året i rad.

Anna Silvander har radat upp segrar i sommar. Hon vann både 800 och 1 500 meter i senior-SM. Förra helgen tog hon hem samma distanser på junior-SM.

– Det är mitt sista år som junior och det kändes lite vemodigt. Men nu är jag redo att prova annat. För att utvecklas måste jag ut på tävlingar och möta internationellt motstånd.

Det gjorde hon redan tidigare i sommar då det blev en nionde plats i Diamond League-galan på Stockholm Stadion.

– Jag var enda svenskan i loppet och det var så coolt när alla i publiken ropade mitt namn!

Anna Silvander lyckades inte kvala in till VM i Peking som precis har avslutats. Hon satt i stället framför tv:n och såg den svenska stjärnan Abeba Aregawi bli sexa på 1 500 meter. Samma Aregawi som har de svenska rekorden på 800 och 1 500 meter.

– Mitt motto är att inget är omöjligt, säger Silvander. Jag tror att jag kan slå Abebas rekord. Kanske inte nästa säsong, men om några år. Jag behöver rutin och mycket mer snabbhetsuthållighet.

De rekorden är 1.59,20 (800 meter) och 3.56,60 (1 500 meter). Anna Silvanders personliga rekord på dessa sträckor är 2.02,53 respektive 4.15,37. Det är framför allt svenska rekordet på 800 meter som Silvander siktar in sig på.

Kommande säsong hoppas Anna Silvander kvala in till både EM och OS.

– Jag sätter mina egna gränser och har ett starkt psyke. Om jag inte kommer med till OS den här gången så kommer fler chanser. Jag är ung och har många år framför mig.

Fakta

Jagar rekordet före Finnkampen

Namn: Anna Silvander.

Ålder: 22 år.

Bor: Lägenhet i Danderyd.

Aktuell: Medeldistanslöpare och nyckelfigur för Sverige i Finnkampen som avgörs på Stockholms Stadion den 12-13 september. Nu på lördag i Göteborgs GP är hon ute efter svenska rekordet på udda distansen 1 000 meter.

Klubb: IFK Lidingö Friidrott.

Pluggar: Andra året företagsekonomi på Stockholms universitet.