Vinst för Akropol revansch för Basem

Sjunde segern för Akropol och nya stjärnan Basem Abdulkader.

Han ansågs inte bra nog att spela i BG Fryshuset. I helgen fick Basem Abdulkader revansch på sitt gamla lag – och tränaren som ratade honom. Akropol vann med 87–79.

Tränarskiftet före jul har gett önskad effekt. Akropols herrlag har sju raka segrar under nya tränarna Jonny Ishak, tillika sportchef i klubben, och Paolo Nascimento, tidigare assisterande tränare. Seger nummer sju i ordningen kom mot BG Fryshuset i lördags. En triumf som betydde extra mycket för nyförvärvet Basem Adbulkader, som kom från BG Fryshuset till Akropol i höstas.

– Han blev ratad av tränaren Ante Dogic, som sa att han inte var tillräckligt bra. Så jag frågade om han var intresserad av att spela för oss, säger Paolo Nascimento.

Akropoltränaren såg 18-åringens potential, samt det faktum att han spelade på fel position.

– Han påminner mycket om en gammal spelare i Järva, Jonathan Kebedom. Han är jättesnabb.

I toppmötet med Täby förra omgången, som Akropol vann, tackade Basem Abdulkader för förtroendet. Han vände han matchen från underläge med över 20 poäng, till seger 87-86. 18-åringen serverade inte bara sina medspelare öppnande passningar, han sänkte även ett antal trepoängare och blev tillsammans med Christian Koutras bäste poänggörare för de blåvita.

– Han ändrade hela matchbilden, både anfallsmässigt och defensivt. Han tvingade Täby att spela på ett helt annat sätt och fick bort deras pointguard, som foulade ut sig, säger Jonny Ishak.

Men en spelare gör inget lag. Utan en bra omgivning vore det inte lika enkelt för Basem Abdulkader, menar Akropoltränarna. Ligameriterade stjärnor som Richard Hartman, Samuel Desport, Thanasis Kalpakas och Christian Koutras har banat vägen för 18-åringen. Pushat, peppat och gett råd.

– Det finns ingen plats för divor i Akropol. Det är det jag tycker är så himla roligt. Vi är som en familj, säger Jonny Ishak

Akropols point guard-stjärna Christian Koutras, som nyligen anslöt från ligalaget Stockholm Eagles, räds inte konkurrensen.

– Nej, han levererar, då ska man lira. Dessutom spelar vi ofta tillsammans, eftersom både jag och Basem kan spela på position 1 och 2 (point guard och shooting guard).

Koutras är storvuxen, Abdulkader liten och kvick.

– Vi representerar det bästa av två världar, haha, säger Koutras.

När Mitt i tog ett snack med Basem Abdulkader inför matchen mot Fryshuset var han rejält laddad.

– Det ska bli otroligt roligt. Jag vill visa dem vad jag kan när jag väl får chansen.

Tyvärr blev det inte riktigt den revansch 18-åringen hade hoppats på. Han har varit däckad av en kraftig förkylning och bara tränat en gång den gångna veckan.

– Han orkade inte riktigt. Spelade omkring 15 minuter och gjorde fyra poäng framåt, säger Jonny Ishak.

Matchen var onödigt jämn med Akropolögon sett. Efter en rejäl ledning, lutade sig de blåvita tillbaka och slutade spela. Trots förmaningar från coacherna inför matchen om att aldrig underskatta en motståndare.

Bortamatchen slutade 79–87.

Basem Abdulkander gjorde fyra poäng när Akropol mötte BG Fryshuset.

Fakta

LeBron är bäst

Namn: Basem Adbulkader.

Ålder: 18 år.

Bor: Örnsberg.

Aktuell: Point guard och stjärnskott i Akropol som leder basketettan norra.

Sysselsättning: Sista året på naturvetenskaplig linje på Fryshusets basketprofil.

Världens bästa enligt Basem: James LeBron.