Vladan i ny roll – från tränare till spelare

Vladan Ceremdzic, Sollentuna Volleyboll
Vladan Ceremdzic byter roll, från tränare till spelare, i Sollentuna Volleyboll.
Spelare som blir tränare är inget ovanligt. Vladan Ceremdzic sticker ut genom att vända på steken. Efter två år som både herr- och damcoach i Sollentuna Volleyboll dressar han om och blir spelare i herrlaget. Nästa helg är det elitseriepremiär.

– Det känns helt rätt. Jag har saknat att spela, jättemycket, och jag har stor motivation. Kroppen känns bra. Jag är 30 år och har flera år kvar som spelare, säger Vladan.

Han kom från Bosnien till Sollentuna inför säsongen 2015/16 och var först tänkt som spelare, men planerna ändrades.

– De behövde tränare och jag tog hand om både herr- och damlaget. Det tog mycket tid och jag var tvungen att fokusera på det.

Har landslagsmeriter

Inför årets säsong har Sollentuna tagit in finske Lauri Hakala som tränare till herrlaget och Michael Jestin till damlaget. Därmed kunde Vladan återuppta spelarkarriären och med meriter från tio års spel på elitnivå i Bosnien, inklusive landslagsspel, blir den store centern ett starkt tillskott i truppen.

– Tio år är lång tid. det blir som en livsstil. Att stå vid sidan av och ge instruktioner är en annan sak. Jag har inte saknat att blocka eller att smasha – jag har saknat allt med spelet.

Vladan Ceremidzic är en stor och kraftfull center med spektakulära blockar och en aggressiv spelstil. ”Min aggressivitet har inte försvunnit efter två år som tränare”, säger han.

Sju egna produkter

Utöver Vladan finns en handfull nya i Sollentunas herrlag och klubben kan stoltsera med att sju av truppens 14 spelare är egna produkter.

– De senaste åren har vi valt att gå en annan väg än nästan all annan elitverksamhet. Vi ska utveckla egna spelare. Alla måste inte vara födda i kommunen, inte ens i landet, men det är jäkligt kul att få in en 7-åring som sedan går hela vägen och spelar för oss i elitserien, säger Henrik Blomgren, ordförande i Sollentuna Volleyboll.

Vill inte köpa ett guld

Flera av de andra elitklubbarna har knappt någon ungdomsverksamhet och rekryterar i stället färdiga spelare, ofta från utlandet, förklarar Henrik Blomgren.

– I volleyboll är det inte så stora pengar, att köpa ett guld kostar inte så mycket. Men vi är ointresserade av det. Vi gillar att bygga. 50 procent av alla passare i elitserien kommer från oss, övriga är utländska. Vi är inte viktiga för svensk volleyboll – vi är svensk volleyboll, dundrar Blomgren.

Men att ”bygga” tar tid. I fjol kom Sollentunas herrar sexa i serien och åkte ut i kvartsfinal i slutspelet, och någon extrem scenförändring är inte att vänta denna säsong.

– Nej, det är svårt, men jag tror att vi blir lite bättre. Vi kommer att spela ett hack bättre i år, säger Henrik Blomgren.

Två hemvändare till damlaget

Situationen i damlaget är snarlik, sjunde plats i serien förra säsongen och ut i kvartsfinal, men här har det varit aningen större omsättning i truppen.

– Några har flyttat på grund av studier, några har slutat. Knappt halva truppen är kvar sedan i fjol, säger Henrik Blomgren.

Bland nyförvärven har tre spelare hämtats från RIG Falköping där de gått på Volleybollgymnasiet. Två av dem, spikern Maria Gottlander och passaren Kajsa Österman, har Sollentuna som moderklubb och återvänder alltså efter tre år i Falköping.

Seriepremiärer nästa helg

Damernas elitseriepremiär är nästa lördag, den 7 oktober, då de möter Örebro borta.

Även herrarna inleder borta, mot Södertelge den 8 oktober.

Helgen därpå är det dags för hemmapremiärer. Den 14 oktober tar damerna emot Lindesberg klockan 13 medan herrarna gästas av Habo med start klockan 15.30.