Twisters till Florida – vill få ”goosebumps”

Cheerleading kräver bra samarbete och kommunikation. Josefine Bergqvist står högst upp i den här formationen.

Cheerleading kräver bra samarbete och kommunikation. Josefine Bergqvist står högst upp i den här formationen.

Nicole von Olnhausen.
Nicole von Olnhausen.
I helgen samlas 17 000 cheerleaders från hela världen i Florida i USA för att tävla i VM.

Bland dem finns Twisters Cheer Elite från Nacka.

– Det kommer att bli en otrolig upplevelse, säger 18-åriga Nicole von Olnhausen.

I USA behöver cheerleading ingen närmare presentation – det var där sporten föddes för drygt hundra år sedan. I dag finns omkring 1,5 miljoner tävlande i landet och sporten växer stadigt hela tiden.

– Man förstår inte riktigt hur stort det är förrän man kommer dit, säger Caroline Lidén.

Hon är en av dem som varit med i Nackaklubben Twisters Cheer Elite från starten år 2000. Då var man tolv aktiva, i dag har föreningen vuxit till 230. För det är inte bara i USA som fler och fler upptäcker sporten.

Caroline Lidén var själv lagkapten för det Twisters-lag som för två år sedan blev det första från Sverige att delta i ett klubb-VM. I dag hjälper hon till som tränare för elitlaget som åker på VM. De fyra träningspassen i veckan hålls i nya, ljusa Sickla gymnastik­hall som stod klar för ett år sedan.

– Tjejer, ni måste prata med varandra, säger Caroline Lidén när hon samlat alla i laget i en ring på mattan.

Full koncentration och inte minst kommunikation är avgörande när man ska träna de våghalsiga hopp och pyramider som är en viktig del av cheerleading. Ett stunt går under smeknamnet ”suicide drop” och när man utför det går det knappast att ha tankarna på annat håll.

Just vikten av samarbete mellan alla i laget var det som lockade 18-åriga Nicole von Olnhasuen från Saltsjö-Duvnäs att satsa på cheerleading.

Precis som Caroline Lidén var hon med i USA på VM 2010.

– Jag får goosebumps bara jag tänker på det, säger hon leende och håller upp sin ena underarm för att visa gås­huden.

Ett och annat engelskt ord smyger sig in i vokabulären när Nicole von Olnhausen berättar om sin kärlek till sporten. Hon har själv sina rötter i USA och är född och uppvuxen i Connecticut.

– Det kommer att bli en otrolig upplevelse att åka på VM. Här är det många som inte ens vet vad cheerleading är och så kommer man dit och möter tusentals andra som älskar samma sak som en själv. Det är häftigt, säger Nicole.

Hon började med gymnastik som tvååring och höll länge på med båda sporterna innan hon bestämde sig för full satsning på cheerleading.

– För mig var det lagandan som avgjorde. I stället för att tävla mot varandra tävlar man med varandra. Man står på mattan tillsammans med sjutton andra tjejer och man vinner tillsammans och man förlorar tillsammans, säger Nicole von Olnhausen.

Fakta

VM-dags på fredag

Cheerleading är en blandning av gymnastik, akrobatik, dans, ramsor och mänskliga pyramider.

Ett tävlingsprogram i cheerleading är två och en halv minut långt och utförs på en matta.

Twisters Cheer Elite består av 230 aktiva fördelade på 14 lag.

VM och klubb-VM avgörs den 27–30 april i Florida.