VM-låt hyllar England

Killarna i The Grippers – Gary Thornton, Johan Stenström, Julian Sewell, Steve Burton och Steven Groves – ser gärna matcher på puben.
Killarna i The Grippers – Gary Thornton, Johan Stenström, Julian Sewell, Steve Burton och Steven Groves – ser gärna matcher på puben.
”När vi gräver guld i USA”, ”Ciao ciao Italia” och ”Vi är svenska fotbollsgrabbar” är historia.

Årets fotbolls-VM får klara sig utan svensk kampsång. Men En­skedebon Gary Thorntons låt till Englands VM-lag, ”Sing it for our Woy”, kommer att ljuda i sambans hemland.

– Den syftar på förbundskaptenen Roy Hodgson. Han kan inte säga R, så det blir Woy och Wio, Bwazil och Wayne Wooney, säger Gary Thornton när vi träffar honom och ett par andra av engelsmännen i gruppen The Grippers på den klassiska engelska puben Tudor Arms på Östermalm.

Driften med svenskbekantingen Roy Hodgson är emellertid gjord med kärlek.

– Absolut! Vi gillar Roy. Han säger rätt saker och tar ut rätt spelare, säger Gary.

– Ja, det blir en bra mix av unga spelare, sådana som fansen alltid skriker efter, och äldre med mer erfarenhet, säger Steven Groves.

VM börjar på torsdag. Englands första match är på lördag, mot Italien. Den ser killarna i The Grippers förmodligen här, på Tudor Arms.

– Ja, om det inte blir för mycket folk. Ibland är det helt omöjligt att se något på teven när England spelar, säger Stephen Burton.

Utöver de många engelsmän som bor i Stockholm lär många svenskar följa och kanske hålla en och annan tumme för England.

– Engelsk fotboll är ju väldigt populär här. Jag antar att det hänger kvar från åren med Tipsextra på tv, säger Stephen Burton.

Englands andra gruppspelsmatch, mot Uruguay i Sao Paolo, ser Gary Thornton på plats.

– Det blir jag och en till som åker. Alla sa att de skulle åka, men det är alltid mycket snack, säger han och tittar menande på bordsgrannarna.

Väl i Brasilien ska Gary lansera ”Sing it for our Woy” bland sina landsmän. Han har 500 flyers med sig. Men konkurrensen är hård. I VM i Sydafrika 2010 gavs ett helt album med engelska VM-låtar ut.

Även då fanns The Grippers med. Då hette låten ”Sing it for our boys”, en version av Slades 70-talshit ”Cum on feel the noize” – med ny text av Gary Thornton. I år har han använt samma låt, men knåpat ihop en ny text. Och en ny video, inspelad på Tele2 Arena, finns på Youtube.

Många engelsmän ser sig själva som givna världsmästare inför varje VM, trots att man faktiskt bara har vunnit en gång – på hemmaplan för 48 år sedan. Gary och hans kompisar är dock realistiska.

– Värmen blir tuff. Det som talar för England är väl att förväntningarna är lägre än de brukar. De har ingen press, säger Steven Groves.

– Och en sak till! Jag hörde att senast Österrike vann Schlager-EM var 1966. Samma år som England vann VM. Nu vann ju Österrike igen…, säger Gary Thornton.

Fakta

Flera VM-låtar

De engelska stockholmarna i The Grippers har gjort EM- och VM-låtar för England sedan Portugal-EM 2004 då Sven-Göran Eriksson var engelsk förbundskapten, assisterad av Tord Grip, och de spelade in ”Sven’s got the Grip”.

Videon till VM-låten från 2010, ”Sing it for the boys”, och videon till årets låt ”Sing it for our Woy” finns på Youtube. Sök på ”The Grippers”.

Fakta

Tecken som talar för England i VM

Österrike vann Eurovisionsschlagerfestivalen i år. Senast det hände var 1966 – samma år som England tog sitt hittills enda guld i fotbolls-VM.

1966 vann Atlético Madrid den spanska ligan och Real Madrid vann Europacupen (dåtidens Champions League) – precis som i år.

I årets FA-cupfinal vann Arsenal efter att ha vänt ett tidigt 0–2- underläge. 1966 vann inte Arsenal, utan Everton, men även då kämpade segraren sig ikapp och vände från underläge med 0–2.