(rubrik saknas)

Dennis Theodoridis var 15 när han började som målvakt i Akropolis. På torsdag kväll, 35 år senare, är han åter på plats på Spånga IP med sin grillade souvlaki när klubben i hans hjärta inleder kvalet till superettan.
Dennis Theodoridis var 15 när han började som målvakt i Akropolis. På torsdag kväll, 35 år senare, är han åter på plats på Spånga IP med sin grillade souvlaki när klubben i hans hjärta inleder kvalet till superettan.
Babbis med unga Akropolisspelare
Babbis med unga Akropolisspelare
Giorgios Gogas
Giorgios Gogas
Akropolis har sedan länge tvättat bort blattementaliteten och blivit svenskare än Ikea. Nu är den lilla kvartersklubben från Akalla framme vid kvalet till superettan. Och laget bärs fram av grekiska farbröder med souvlakikungen Dennis i spetsen.

I tio-tolv år har kötthandlaren Dennis Theodoridis grillat souvlaki på Akropolis hemmamatcher. Först på Akalla bollplan, sen på Spånga IP. Nu är det lilla kvarterslaget – som han älskat i 35 år, alltsedan han som 15-åring började som målvakt i klubben – klart för kval till Sveriges näst högsta fotbollserie – superettan.

– Det är en otrolig prestation av lilla Akropolis. Mot stora jättar som Umeå och Luleå, klubbar som har hela orter bakom sig, säger Dennis Theodoridis.

Han får nypa sig i armen för att förstå att det är sant.

– Det är fantastiskt. Man har jobbat så hårt för klubben i så många år, fixat sponsorer, suttit i styrelsen, fixat mat till spelarna. Men det är inte bara jag. Vi är åtta-tio personer som gjort den här resan. Många gånger har vi tagit pengar ur egen ficka, säger Dennis Theodoridis.

Lika stolt är Babbis Faniadis som kom till Sverige och klubben 1971.

Mister Akropolis har 23 år som ordförande bakom sig, numer ansvarar han för klubbens ungdomsverksamhet.

– Jag brukar säga att jag är den enda som aldrig har gått hem, haha, säger han.

När Akropolis startade i slutet av 1960-talet var det militärdiktatur i Grekland. I Stockholm togs Babbis och de unga grekiska flyktingarna emot med värme.

– Vi ville ge något tillbaka genom att hjälpa ungdomar, säger Babbis Faniadis.

Från början var det mest greker i klubben. Idag är Akropolis svenskare än Ikea och välkomnar alla; svarta gula, gröna, vita, muslimer, kristna och buddhister.

– Vi har tvättat bort blattementaliteten. Den där inställningen: ”Alla är emot oss”. Religion eller ursprung spelar ingen roll bara man respekterar svenska Riksidrottsförbundets stadgar, säger Babbis Faniadis.

Varje gång en ny ordförande tagit över klubban har han och de andra i det gamla gardet varit på plats på årsmötet och hållit brandtal om vikten av att hålla sig ifrån oegentligheter.

– Om man inte har en budget som räcker för divison 1, då spelar man inte i division 1, så enkelt är det. Då åker man på stryk av oss gamlingar, säger Babbis Faniadis.

Att Akropolis med en pytteorganisation på sju-åtta man som nykomlingar har nått kvalet till superettan är till stor del sportchefen Georgios Gogas förtjänst, menar de flesta runt klubben. I stället för att lägga ner efter fiaskosamarbetet med AIK, som ledde ner i division 2 för fyra år sedan, knöt han näven och startade om med yngre spelare.

– Med små medel är det han som fått ihop helheten från att ta in rätt spelare, till att locka sponsorer. Han jagar till och med bollar på träning. Hur många sportchefer är så prestigelösa? säger den allsvenskt meriterade backen Kim Odelius.

Kvalet till superettan inleds på torsdag. Akropolis inleder hemma på Spånga IP på torsdag klockan 18.30 mot XXXX som slutade på 14:e plats i superettan. Bortamatchen spelas på söndag. Vinnaren går upp i superettan.

– Alla måste vara på tå, då blir vi svårslagna, säger Kim Odelius.

Fakta

Volleyboll har också spelats

Det första seriespelet för Akropolis IF började med basket hösten 1968, året därpå gick klubben in i seriespel i fotboll.

På 1970-talet hade föreningen över 35 lag från juniorer till seniorer i basket, fotboll och volleyboll.

2010 avancerade fotbollsherrarna för första gången i historien till division 1.

Ett misslyckat samarbete med AIK inleddes 2011, och laget åkte ner i division 2.

Nu står herrlaget som nykomlingar i divison 1 inför kval till Superettan.

Fakta

Därför har Akropolis nått kvalet

Nyckeln till framgång är att sportchefen Georgios Gogas fått ihop helheten, från gubbe 24 som inte har fått spela så mycket, till startspelarna och samtliga ledare.

Den lyckade mixen av spelare är en annan viktig del.I laget finns trotjänare som Adrian och Felix Pettersson som står för kontinuiteten och hjärtat i klubben.

Här finns också unga talanger som mittfältaren Henrik Löfkvist som kom från ingenstans och fått sitt genombrott under säsongen.