Werngren är sugen på att få revansch

I fjol blev Josephine Werngren diskad när hon skulle försvara sitt SM-guld. I år har hon lagt om tekniken och nu är siktet inställt på SM i Falun.
I fjol blev Josephine Werngren diskad när hon skulle försvara sitt SM-guld. I år har hon lagt om tekniken och nu är siktet inställt på SM i Falun.
Förra året skulle Josephine Werngren försvara sitt SM-guld. I stället blev hon diskad.

Nu jagar hon revansch.

– Har du sett vågen?

– Den står hemma hos mig, jag glömde den. Tar med den på fredag, jag lovar, svarar Josephine Werngren.

Hon sitter i sorlet i Sundbybergs TK:s källarlokal i Löthallen. Klubben har flera lyftare som kämpar in i det sista med att få kilona på rätt plats, på rätt sida om SM som avgörs i Falun på fredag och lördag.

Förra året skulle hon försvara sitt SM-guld. I stället blev hon helt utan medalj.

– Jag bommade inte ut mig för att jag valde fel vikter eller var för klen utan för att jag böjde mig nog djupt, man måste ju ner med höften under knät. Jag fick underkänt av domarna tre gånger och sedan var jag ute. Då hade jag åkt upp till Jokkmokk och bommat ut mig – det var skitbittert.

Det var inte första gången hon blev diskad på grund av att domarna underkänt hennes knäböj. Hon insåg att hon behövde lägga om tekniken.

– Jag var tvungen att ta bort en massa vikt från stången och börja med nytt tankesätt och ny teknik. Jag hoppas att det har lönat sig.

Men vägen tillbaka har inte varit spikrak.

– Jag var lite sjuk i höstas och hade inflammation i en brosk­skiva mellan bröstbenet och revbenet, vilket gjort att min bänkpress har varit katastrofalt dålig.

Känner du fortfarande av skadan?

– Ja, lite grann. Men jag har käkat så jävla mycket Voltaren nu att jag är less på det. Jag vill egentligen inte äta medicin så jag hoppas att det bär. Jag har inte alls ont på samma sätt. Jag är inte i toppform, men jag har en hög lägstanivå.

Hon ser fjolårsvinnaren Emma Björklund, Luleå AK, som den svåraste konkurrenten på SM.

– Målet är naturligtvis guld. Det är svårt att sätta några viktmål eftersom jag har Emma att parera. Rekord slås ju men ett SM-guld är en evig merit. Jag hoppas att jag kan ha ett försprång före mark­lyftet, så att jag kan bevaka.

Hon satsar också mot EM i Pilsen, Tjeckien, i maj. Däremot tvekar hon inför hur hon ska ta sig an VM i Stavanger, Norge, i november.

– Jag har ett drömmål att knäböja 200 kilo – det är jag jäkligt sugen på. Men tittar man på konkurrensen internationellt skulle jag nog gynnas av att gå ner en viktklass, till 57-kilosklassen. Då blir det å andra sidan mycket svårare att klara 200 kilo. Jag har inte riktigt vägt de alternativen mot varandra än.

Fakta

Fiolspelare

Namn: Josephine Werngren.

Ålder: 36 år.

Bor: Kalhäll.

Familj: Mamma Marianne, pappa Ove och systern Johanna, 37 och syskonbarnen Daniel, 6 och Victor, 3.

Sysselsättning: Kanslist på Svenska styrkelyftförbundet.

Klubb: Sundbybergs TK.

Klass: -63 kilo.

Meriter i urval: EM-brons, 2010 och 2011, ett flertal SM-guld, svenskt rekord i bänkpress i 63-kilosklassen: 120 kilo.

Det visste du kanske inte om Josephine: ”Jag spelade fiol i en klassisk orkester tills jag var 19 år.

Aktuell: Tävlar i SM i styrkelyft i Falun på fredag och lördag.

Fakta

Tre moment

Styrkelyft går ut på att lyfta en skivstång med så mycket vikt som möjligt i tre delmoment: knäböj, bänkpress och marklyft.

Deltagarna har tre försök i varje moment.

Det bästa resultatet i varje moment räknas ihop till ett sammanlagt resultat.