ANNONS

Måste ta beslut på en sekund

Tumba Tennisfostrade Martin Lindberg Tingström gör sitt tredje Stockholm Open som linjedomare. "Det vore roligt att döma Richard Gasquet (elva på ATP:s singellista). Jag har aldrig sett honom förut och han spelar väldigt fint", säger han.
Tumba Tennisfostrade Martin Lindberg Tingström gör sitt tredje Stockholm Open som linjedomare. "Det vore roligt att döma Richard Gasquet (elva på ATP:s singellista). Jag har aldrig sett honom förut och han spelar väldigt fint", säger han.
Tennisbollarna kommer farande i 160 km i timmen och du har en enda chans att bestämma dig - inne eller ute.

– Första gången var jättesvårt, det värsta jag gjort, säger 20-årige linjedomaren Martin Lindberg Tingström som gör sitt nionde Stockholm Open.
ANNONS

Han spelade tennis i Tumba TK, men tyckte att det var roligare att döma. Till helgen gör han sitt nionde Stockholm Open.

– Det är bästa veckan på hela året. Man träffar alla andra domare, folk från utlandet. Det är enda gången man ses. Just det gör det så speciellt, säger Martin Lindberg Tingström.

Domarkarriären inleddes på ett tennisläger i Oskarshamn när han var kring 12.

Året innan hade han debuterat som bollkalle i Stockholm Open, avancerade till funktionär som 16-åring och gör nu, 20 år gammal, sin tredje turnering som linjedomare i Kungliga Tennishallen.

Första gången på linjen var i en tävling hemma i Tumba.

– Det var jättesvårt, det värsta jag gjort. Det svåra är att ta besluten och vara säker, säger Martin.

Föreställ dig att du står där nere på banan och bollarna kommer farande i 160 kilometer i timmen.

Du har bara någon sekund på dig att fatta ett beslut – inne eller ute. Det gäller att inte blinka vid fel tillfälle eller stå och vinka till någon bekant på läktaren.

– Man får vara lite kvick och vara beredd. Du måste hålla koll på bollen hela tiden och inte stå och stirra på linjen. Då jag ser att bollen är på väg mot min linje försöker jag tänka ungefär var den kommer att hamna och sen ta ett beslut, säger Martin.

ANNONS

Något mardrömsscenario liknande det när Stefan Edberg i US Opens juniorturnering i början av 1980-talet träffade en linjedomare så illa att denne ramlade, slog huvudet i ett betongfundament och senare avled på sjukhus har han inte varit med om.

– Man får hoppas att det inte kommer någon riktig storservare som John Isner. Samtidigt är det lite utmanande också, säger han.

De rittigt tunga servespecialisternas servar kan komma upp i hastigheter en bra bit över 200 kilometer i timmen. Det officiella världsrekordet uppmättes i Davis Cup 2011 då tjecken Ivo Karlovic vräkte iväg bollen i 251 kilometer i timmen.

Starkaste minnet från Stockholm Open?

– Det är när Roger Federer var med. Jag var bollkalle och bara inne ett game. Men det är det det bästa jag varit med om, mest att vara så nära. Sen fick vi träffa honom och få en autograf. Han var dessutom väldigt trevlig, säger Martin.

Fakta

Wild card i dubbel till bröderna Ymer

Stockholm Open drar igång med kvalet på lördag klockan 10.

Turneringen invigs på söndag klockan 13 och huvudturneringen startar på måndag klockan 16.

Den regerande mästaren och världsfemman Tomas Berdych är favorittippad tillsammans med Gilles Simon och Richard Gasquet.

Sverigeettan Elias Ymer och hans bror Mikael har fått ett wild card till dubbelturneringen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.