ANNONS

William Winsth redan redo ratta formelbil

William Winsth
William Winsth provsatt den nya bilen på Mantorp i förra veckan.
Racingkarriären rusar på i rasande fart för William Winsth. 16-åringen från Rotebro körde i fjol i tyska DKM-serien och tog dessutom hem totalsegern i Mellansvenska kartingserien, som yngste förare av alla. Nu växlar han upp ett steg, från karting till Formel STCC Nordic.
ANNONS

– Det är gamla Formel Renault 1,6 – den enda formelklassen i Sverige. Helt klart ett kliv uppåt för mig, i en riktning som jag satsar på, säger William.

Formelbil innebär att bilen har öppna hjul och bara en plats, förklarar William.

– Ja, den ser ut som en mindre Formel 1-bil.

Flera team hörde av sig

Det var efter framgångarna i fjol, med bland annat totalseger i Mellansvenska kartingserien, som William blev kontaktad av flera olika team i Formel STCC Nordic. Han beslutade sig för att välja Tornfrakt Racing, och att representera Team Bauhaus.

– Jag var nere på Mantorp Park i förra veckan och provsatt bilen och träffade teamet. Motor och växellåda ska i bilen, sedan är det dags att börja testköra.

Större bana – och snabbare bil

Den nya bilen gör cirka 200 kilometer i timmen, att jämföra med 140 kilometer i timmen som var toppfart i kartongbilen William körde i fjol.

– Det är större bana också, både längre och bredare, säger William.

ANNONS

Premiär första helgen i maj

Serien innehåller sex race, fyra i Sverige och två i Norge. Första tävlingen är i Knutstorp första helgen i maj. William ser årets säsong som en lärosäsong, men har ändå vissa förhoppningar.

– Det är ju en ny klass, men i slutet av säsongen vill jag komma på podiet. Det är målet.

Pluggar mellan racen

William går första året på teknisk linje med inriktning design på Danderyds Gymnasium. Att hinna med både racing och skolarbete är tufft, men det funkar.

– Ja, det var egentligen likadant förra året. Jag får ta med mig skolarbetet till tävlingarna och plugga mellan rasen och träningarna.