Williams kärlek till sporten besegrar smärtan

William Näslund Sköld är tillbaka på planen efter flera år av kronisk smärta i ryggen.
William Näslund Sköld är tillbaka på planen efter flera år av kronisk smärta i ryggen.
William Näslund Sköld älskar handboll. Trots en operation där ryggraden bröts på tre ställen och trots svåra smärtor vägrar han lämna planen.
Nu har 17-åringen från Tyresö nominerats till utmärkelsen Mitt i:s Idrottshjälte.

Det är ett smärre mirakel att William Näslund Sköld kan spela handboll. Eller mirakel är nog fel ord, de ord som bättre beskriver att 17-åringen fortfarande tillhör ett av landets bästa lag är envishet, motivation, och framför allt en stor kärlek till sin sport.

– Jag älskar handboll och har spelat med Tyresö sedan jag var 6 år. Någon gång i framtiden hoppas jag bli proffs.

William tränade hårt och utvecklades för varje säsong. Men när han var 15 år drabbades William av svåra ryggsmärtor.

– Det kom så snabbt och det bildades som en puckel på ryggen. På vårdcentralen upptäcktes ingenting trots att de hade röntgat mig.

Pojkar drabbas

Han fick rådet att börja hos en sjukgymnast. När inte det hjälpte undersöktes William av en specialist som direkt förstod vad som var fel. William fick diagnosen Scheuermanns sjukdom.

Sjukdomen drabbar 4-8 procent av alla tonåringar, främst pojkar. Den leder till en utvecklingsstörning i ryggkotorna som gör att ryggen får en onormal krökning.

– Jag fortsatte spela handboll men hade ont i stort sett varje dag. Efter träningarna när jag blev kall kom jättesmärtor i ryggen, det var som kramp, och jag hade svårt att andas.

Fick tre val

Läkarna gav William tre val: 1. Att vänta eftersom värken går över efter några år, men puckeln finns kvar. 2. Korsett. 3. Operation.

– Jag valde operation utan att tveka. Läkarna sa att det fanns risk för förlamning om operationen inte lyckades, men jag var villig att ta chansen. Att ha puckel är lite pinsamt för en tonåring när man ska ta av sig tröjan och bada med polarna. Och att ha korsett skulle kännas ännu jobbigare.

William opererades på Huddinge sjukhus i februari i fjol. Kirurgerna bröt tre kotor i ryggraden och stadgade med skruvar som William får ha kvar livet ut. Dessutom stelopererades han till 80 procent i bröstryggen.

– Allt gick bra och det är fantastiskt vad de gjort. Läkarna sa att jag skulle bli lite stelare men kunde fortsätta spela handboll.

Blev av med puckeln

William blev av med puckeln, men får härda ut smärtan ett tag till. Under den långa rehabtiden har han bland annat byggt upp muskulaturen kring bröstryggen.

– Min storebror Billy som själv spelat handboll har hjälpt mig med träningen och stöttat mig hela tiden.

Nu är William Näslund Sköld tillbaka i Tyresö Handbolls A-pojkar som nyligen vann brons i ungdoms-SM.

– Det var riktigt mäktigt! Jag var med, fast inte som spelare utan som hjälptränare.

William är i stort sett helt återställd men saknar fortfarande lite styrka för att knipa en ordinarie plats som spelare.

– Jag tränar hårt fyra gånger i veckan, och så är jag tränare för Tyresös P04-lag.

Fakta

Färsk bronsmedaljör i USM i handboll

Namn: William Näslund Sköld.

Ålder: 17 år.

Bor: Med mamma Pernilla i Tyresö.

Aktuell: Nybliven bronsmedaljör i USM i handboll. Nominerad till Mitt i:s idrottshjälte.

Pluggar: Första året el och data på Tyresö gymnasium.

Fakta

Nominera din idrottshjälte – och vinn

Mejla till idrottshjalte@mitti.se och uppge namn, eventuell klubb och varför personen är värd utmärkelsen. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Mitt i:s sportredaktion­ kommer under våren att kontakta och skriva om flera­ av de idrottshjältar som ni läsare­ nominerar. Alla är också med och tävlar om utmärkelsen Stockholms idrottshjälte.

En jury kommer under våren 2017 att utse vem av alla nominerade som vinner utmärkelsen Stockholms idrottshjälte. Vinnaren får ett fint pris. Vi kommer även att lotta ut priser till er som nominerar idrottshjältar.

På vår hemsida hittar du artiklarna om idrottshjältarna.

I sociala medier märker vi inläggen med #idrottshjälte