ANNONS

Wirén lägger av som coach

Per Wirén tackar för sig som tränare i Lidingö Vikings.
Per Wirén tackar för sig som tränare i Lidingö Vikings.
Per Wirén har i 46 år gnuggat 100-tals hockeyspelare på Lidingö till att bli tekniska och skolade spelare. Men nu lägger han av. Han kallar sig för rebell och har konsekvent använt sig av sin egen metodik.
ANNONS

Lidingöbon Per Wirén har under nästan ett halvt sekel jobbat som tränare och coach inom ishockeyn. Att det skulle bli ishockey var ingen självklarhet för han spelade fotboll, bandy och ishockey på Lidingö på 60-talet. Han gjorde en hel del mål i alla sporter men riktigt framgångsrik blev han som tränare. Redan som 24-åring, 1971, började han coacha ett pojklag på Lidingö.
– Att det blev ishockey var för att det var tuffare och att så de hade fina spelardräkter. Men jag kommer också ihåg att man sände direktsändningen på radion från ishockey-VM 1957 via högtalare som fanns vid rinken vid Lidingövallen. Jag minns att de pratade om Tumba och Määttä, det påverkade mig starkt, säger Per Wirén.
 Per Wirén har under årens lopp utvecklat en egen tränarmetodik. Framför allt under de senaste 30 åren har han konsekvent följt en modell med inriktning på mycket teknikövningar och skridskoåkning i högt tempo, men med fokus på att ”tänka utanför boxen”.
– Man ska följa grunderna i spelet men man ska inte spela förutbestämt utan agera irrationellt. Jag har studerat många irrationella spelare och jag har skapat övningar efter dessa spelare. De specifika övningarna har jag använt beroende på individens kunskaper, säger han.
Det räcker inte bara med att ha bra förutsättningar för att gå långt i karriären. För att blir riktigt bra krävs massor av träningstimmar.
– Jag anser att man ska träna varje dag i veckan. Det gäller att lära sig att orka att träna mycket, säger han.
Per Wiréns tränarupplägg har varit starkt bidragande orsaker till att många av hans spelare gått långt. Han har tränat Kristian Huselius och Mattias Janmark Nylén som spelat i NHL och John Norman som spelar i KHL och Mattias Guter och Peppe Lundh som spelar i SHL.
Hans metodik har uppmärksammats av Svenska ishockeyförbundet och han har hållit i en del kurser under förbundets flagg. Men det blev inte mycket mer för han har alltid känt ett motstånd att bli stöpt i en form.
– Jag vill vara en rebell och inte underordna mig. Jag gillar inte pärmar utan jag vill göra min grej. Jag säger inte att min metod är bättre än någon annans men jag tror stenhårt på detta och har lagt ner min själ i ishockeyn. Och jag har visat att min metod har gett resultat, säger han.
Några exempel är att han förde Lidingös killar födda 1986 till seger i Tibrocup som var inofficiella SM för pojkar A och segrade i AB-cupen mot de bästa lagen i Stockholm med både pojkar födda 86 och 88. Han han förde också Lidingös gymnasielag till SM-guld 2010.
– Jag har levt med hockeyn 24 timmar om dygnet. Men jag älskar hockey och har alltid velat ge allt oavsett vad jag håller på med, säger han.
Per har redan fått nya anbud från fyra olika klubbar.
– Jag kan absolut tänka mig att sitta under en ek och lukta på blommorna, men jag känner att jag får abstinens, det kliar i hela kroppen, så vi får se vad som händer, säger han med ett snett leende.

ANNONS