WNBA-proffs uttagna till landslaget

Farhiya Abdi.
Farhiya Abdi.
Amanda Zahui.
Amanda Zahui.

WNBA-stjärnorna Amanda Zahui och Farhiya Abdi, båda uppvuxna i Enskededalen, har gett klartecken till att spela EM-kval med landslaget mot Spanien den 21 november.

Amanda Zahui blev i våras draftad som tvåa, till WNBA och Oklahomalaget Tulsa Shock. WNBA spelas enbart på sommaren och hon ska därför spela för turkiska laget Adana Aski under klubbsäsongen i Europa.

– Jag är väldigt taggad på att spela med landslaget och känner mig stolt över att få representera Sverige, säger Amanda Zahui till Svenska Basketbollförbundet.

Den svenska centern hade en kort men fantastisk collegekarriär bakom sig då hon slog otroliga poäng- och returrekord. Hon var en av slutkandidaterna till att bli vald till USA:s bästa collegespelare.

Farhiya Abdi, till vardags i Los Angeles Sparks (WNBA) kommer nu att spela med den nybildade klubben BGD (Istanbul) som satsar på Euroleague nästa år.

– Riktigt bra spelare kommer hem och representerar sitt land med stolthet. Jag kände på mig att de skulle vara med men det är skönt att få det bekräftat. Det är väldigt positiv till att duktiga spelare med starka karaktärer förstärker oss, säger förbundskapten Jurgita Kausaite.

22-åriga Amanda Zahui har Polisen (i dag Hammarby basket) som moderklubb medan ett år äldre Farhiya Abdi började spela i Söder Basket.