ANNONS

Yngst i fartsatsning

Med fjärdeplatsen i störtlopps-SM har Tyra Löthman fått en plats i förbundets fartsatsning.
Med fjärdeplatsen i störtlopps-SM har Tyra Löthman fått en plats i förbundets fartsatsning.
I säsongens elfte timme har Tyra Löthman, Sollentuna SLK, belönats med en plats i skidförbundets fartsatsning - Team Åre 2019.

Det överraskar henne nästan lika mycket som fjärdeplatsen i SM i störtlopp.
ANNONS

Ungdomar från Sollentuna Slalomklubb har skördat stora framgångar i vinter. En av de större skrällarna hamnade i skymundan och sanningen är att Sverige bara har Kajsa Kling i fartgrenarna störtlopp och super-G, vilket påverkar rapporteringen och intresset. SM-tvåa bakom Kajsa Kling i störtlopp blev som exempel Anna Holmlund, världstjärna i skicross.

Förbundet har dock sedan i höstas introducerat en fartsatsning, kallad Team Åre 2019 och bland elva uttagna damer ingår 16-åriga Tyra Löthman. Den 6 april blev hon SM-fyra i Duved.

– Jag trodde verkligen inte på det och det har nog inte riktigt sjunkit in ännu, säger Tyra Löthman som alltid haft fartgrenar som prioriterning.

2016-17 får hon bättre förutsättningar. Till hösten byter hon skidgymnasium från Sundsvall till Malung. Och hon kommer att kallas till förbundsläger.

– Teamet ska ha två separata läger från augusti till årsskiftet, därutöver är de med på tre öppna läger, säger Erik Segerström, projektledare i Team Åre 2019. Återväxten inom fartgrenarna har varit begränsad, det har mest handlat om storslalom och slalom. Tanken är att skapa förutsättningar för mer regelbunden fartträning och det innebär bland annat bättre säkerhetstänk runt träningen, skyddsnät och sådant.

Tyra Löthman ser fram mot nästa säsong. Så fort hon hörde om teamet blev det ett mål att nå. Hon är yngst av de elva uttagna där hälften är över 20 år.

– Jag är väldigt glad. Jag tycker att upplägget är väldigt bra. Det är ont om fartåkare i Sverige och en satsning som den här tror jag kommer att vara bra för grenarna.

Nämnas ska att Team Åre 2019 under säsongen ska ut på en enklare tävlingsturné i Europa. Och fostrad i Väsjöbacken kan Tyra Löthman bara förundras.

– Det är väl åtta nio år sedan jag började i Väsjöbacken. Vem kunde ana att den backen skulle vara en grund för satsning jag nu får bli en del av, säger Tyra Löthman.

ANNONS