Ali Yusefi finalist i årets eldsjäl

Ali Yusefi, Hammarby boxning
Ali Yusefi tränar ensamkommande ungdomar i boxning.
Mitt i:s idrottshjälte Ali Yusefi har blivit nominerad till final i årets eldsjäl. I vardagen rullar kampen vidare i boxningsringen, fast det största motståndet för hans utveckling ligger utanför träningslokalen.
– Jag måste få ett pass för att utveckla min boxning med internationella mått, säger Ali Yusefi.

Ali Yusefi blev nyligen svensk mästare i boxningens lättviktsklass. Dessförinnan röstades han fram till Mitt i:s idrottshjälte. Nu är han nominerad till en finalplats i årets eldsjäl i kategorin integration. 22-åringen från Solberga tränar ensamkommande ungdomar i Hammarby boxning.

– Jag är jätteglad för nomineringen oavsett om jag vinner eller inte. Det är inte för priserna som jag håller på med det jag gör. Det här är viktigt för både boxningen och för de nyanlända, säger Ali Yusefi till Mitt i.

Osäkert med medborgarskap

Efter SM-guldet är hans nästa stora tävlingsmål att ta sig OS i Tokyo 2020. Då måste han först bli svensk medborgare. Idag har han varit i Sverige i sju och ett halvt år.

– Egentligen är jag mållös. Jag måste ha ett pass för att kunna tävla internationellt. Det kan jag söka först i mars men sedan brukar det ta lång tid att få svar. Då kanske det är försent för att jag hinna kvalificera mig till OS, säger Ali Yusefi.

Nu har omröstningen för årets eldsjäl inom kategorin interaktion öppnats och vinnaren presenteras på eldsjälsgalan i mars 2018.

– Jag känner att jag har folkets stöd i ryggen, jag har ju som bekant vunnit omröstningar förut.

Fakta

Övriga nominerade i samma kategori:

Emma Snelder
Driver ett integrationsprojekt i volleybollklubben Westan och har tagit hand om tre ensamkommande ungdomar som bor hos henne.

Erik Englund
Har startat ett korplag för ensamkommande och Tillsammans Cup – en fotbolls- och kulturfestival som har exploderat.

Curt-Roland Ljung
Mångårig friidrottseldsjäl som brinner för sin egna löpargrupp där merparten kommer från Somalia.

Källa: Årets eldsjäl