ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Tre böcker för den som sörjer

Böcker
Några boktips för den som är i sorg.
Även om sorgen är individuell kan det ändå vara skönt att ta del av någon annans tankar.
ANNONS

Här är tre böcker som på olika sätt närmar sig ämnet sorg och som blivit populära i genren.

Ett år av magiskt tänkande, Joan Didion. Atlas förlag, 2005/2006.
Det är kvällen före nyårsafton 2003. Joan Didion och hennes make John har kommit tillbaka från sjukhuset där deras enda dotter ligger i koma svävande mellan liv och död: en vanlig influensa har utvecklats till lunginflammation och blodförgiftning. De har precis satt sig för att äta när John plötsligt drabbas av en massiv hjärtinfarkt och dör. Ett år av magiskt tänkande är Didions försök att förstå den tid som följde: ”veckor och sedan månader, som vände upp och ner på alla de föreställningar jag någonsin haft om döden ... om sorg, om hur människor handskas eller inte handskas med det faktum att livet tar slut, om hur ytlig den mentala hälsan är och om livet självt.”
Det är något som inte stämmer, Martina Haag. Piratförlaget, 2015.
Man hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Men man har ingen aning.
Det här är en roman om överlevnad. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkastare. Om en bottenlös fjällsjö, dit ingen får gå, och om hur man reser sig, trots att man är helt säker på att man inte orkar längre.
Självutlämnande och högst personlig! Det är något som inte stämmer utspelar sig långt från den charmiga värld som Martina Haag tecknat i sina tidigare böcker. Läsaren kommer nära in till den smärta som uppstår när kärleken lämnar en.
Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka : Carls bok, Naja Marie Aidt. Wahlström & Widstrand, 2018.
En kväll i mars 2015 ringer det i telefonen. Poeten Naja Marie Aidt nås av beskedet att hennes son Carl ligger för döden på Rigshospitalet efter en olycka. Han är 25 år.
Naja Marie Aidt berättar drabbande om kvällen när Carl dör, om livet med och utan sin son. Hon söker efter ett språk som kan bära döden, i andras skrivande - från Aristoteles och Mallarmé till Joan Didion. Hon skapar en text som bjuder in läsaren till smärtan, och till den kärlek som finns i mitten av sorgen.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.