Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

Nu börjar många leta efter fritidshus

Förverkliga drömmen om en egen sommarstuga.
Inför ett köp är det bra att fundera kring hur och när man vill använda sitt fritidshus.
Nu vaknar marknaden för fritidshus åter till liv efter vinterdvalan. Många hus finns att välja på – och många saker att ta ställning till. Här är fem bra tips att ta med sig när du går på jakt.

Snart är det sommar och längtan efter ett fritidshus kanske har vaknat? Det finns gott om hus med charmiga lägen, syrener som omgärdar en inbjudande veranda, en havsutsikt som lockar – men det en hel del att ta i beaktning innan man slår till. Både ifråga om ekonomi och underhåll.

Bästa tipsen

Matilda Adelborg, pressansvarig på bostadssajten Booli, ger här sina bästa tips inför köpet av ett fritidshus. Efter påsk brukar fritidshusmarknaden komma igång och det är många som drömmer om ett fritidshus på landet som ger ett avbrott från vardagen.

1. Hur ser din ekonomi ut? Undersök vad du har råd med, räkna på hur mycket det verkligen blir varje månad. Vad är driftskostnaden? Hur mycket ska du betala i ränta? Vilka renoveringar kommer behöva göras och vad kommer detta att kosta?

2.Hur långt vill du resa för att komma bort? Sommarstället får gärna ligga tillräckligt långt bort så man verkligen kommer bort från vardagspuls, men det ska gärna ändå vara så nära så man orkar åka dit. Frågan är vad man vill utnyttja huset till.

Se till att husets skick passar dig och familjen.

Matilda Adelborg

3.Året om eller bara om sommaren? Beroende på hur ofta man önskar kunna utnyttja sitt fritidshus så innebär det olika typer av insatser. Vill man ha ett året-runt boende? Eller vill man bara kunna nyttja det sommartid, vid det senare fallet bär man se över ifråga om att stänga för vintern, vad innebär det för arbetsinsatser?

4.Fundera på skicket. Längtar du efter ett renoveringsobjekt eller vill du ha ett hus som är helt färdigt, så du bara kan koppla av. Gillar du att jobba eller vill du vila på semestern? Se till att husets skick passar dig och familjen.

5.Läget! Nära till vatten trissar upp priset väldigt. Men tänk på vad du behöver, inte vad alla vill ha. Kanske du inte har bil, då spelar närheten till andra kommunikationsmedel en avgörande roll.

Fakta

Dyrt i skärgården

Medelsnittpris i Sverige just nu är 1 705 600 kronor.

I Stockholms län är snittpriset 2 222 400 kronor, men letar man hus i Stockholms skärgård så kan man räkna med minst det dubbla.

I Värmland är snittet 991 000 kronor för ett fritidshus och i Östergötland ligger snittet på 552 250 kronor.

Källa: Booli