ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

”Bostadsannonsen är ett skyltfönster”

Att få hemmet att kännas inbjudande är viktigt menar stylisten Irena Karlsson. Här är före- och efterbilder från olika hem där Irena har jobbat för att lyfta trivselkänslan.
Ett vardagsrum före och efter att Irena stajlat det.
Sovrum före och efter Irenas stajling.
Sovrum före och efter Irenas stajling.
En svalare marknad för den som ska sälja sin bostad ökar behovet av att sticka ut i bostadsannonserna. Irena Karlsson, stylist som jobbar med hemstyling, framförallt inför försäljning och visningar, märker av detta.
ANNONS

– Med marknadsdippen har vi absolut fått mer förfrågningar, säger Irena och fortsätter:

– Bilder på ditt hem är ju som ett skyltfönster. Om det ser fint och inbjudande ut ökar chansen att fler personer ser din bostad och kommer till visningen – och därmed ökar så klart chansen till ytterligare en budgivare.

– Om jag går förbi ett fint skyltfönster för en butik och blir sugen på vad som visas där går jag in, annars passerar jag!

Jobba med textilier

Irena jobbar efter att bostaden hon stylar ska kännas ombonad och mysig. Textilier är det effektivaste knepet för att få till den känslan.

– Tänk en säng på Ikea – den är ofta fylld till bredden av täcken, filtar och kuddar, man känner ett starkt sug att hoppa ner där och vila lite. Samma effekt kan man uppnå i sitt eget hem, menar hon.

Vad en styling kostar beror dels på storleken på bostaden, dels på ambitionsnivå.

–Att fixa till en etta kan kosta från 5 000 kronor och uppåt, men jag tycker att man ska tänka att det räcker med ett höjt bud, så är hela kostnaden betald, menar Irena

Måla om för ett lyft

Men hur långt ska man gå i sitt preppande av bostaden? Lönar det sig att måla om innan? Ska man fixa badrummet?

– Har du väldigt starka färger på väggarna kan det vara en bra idé att måla om, men är hela bostaden ett renoveringsobjekt kan du låta det vara. Ett lite trist badrum kan man fräscha upp med kakeldekor och genom att till exempel måla våtrumsmattan – det blir ett fint lyft för nån tusenlapp.

ANNONS

Irena Karlsson.

Irena Karlsson har företaget Zold Sthlm som jobbar med hemstyling.

Fakta

Styla själv – bästa tipsen

Rensa. Ditt hem ska kännas luftigt – därför är det högsta prio att rensa och plocka undan. Det här är 60% av hela stylingprocessen. Och: När du tror att du har plockat undan tillräckligt – plocka undan lite till!

Neutralisera. Det är viktigt att spekulanterna kan se sig själva bo i din bostad. Därför bör man, rent psykologiskt, ta bort allt personligt som bröllops- och bebisfoton eller en supporterhalsduk. Jobba med jordnära och neutrala färgskalor – tona ner allt som är för skrikigt.

Städa. Din bostad ska vara hel och ren. Framför-allt badrummet! Detaljer som t ex att en list hänger på trekvart väcker frågor om hur skicket är i stort.

Gruppera. Har man mycket prydnader – sätt ihop dem i en grupp så blir det mindre plottrigt.

Framhäv den största fördelen med din bostad. Lyft fram om du till exempel har vackra fönster. Lär dig att hänga gardiner rätt. Att gardinfästena inte är dikt an karmen, utan sitter längre och högre ut på väggen, skapar rymd.

Växter och belysning gör lägenheten levande. Olika typer av punktbelysning får rummen att kännas större och mysigare.