ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Hur blir bostadsåret 2019?

Mitt i:s bostadspanel.
Lokaltidningen Mitt i:s bostadspanel siar 2019 års bostadsmarknad.
Höjda räntor och högre bostadskostnader, men också en fortsatt stabilitet på marknaden.
Det ser Bostadspanelens experter när de kikar i spåkulan för 2019.
ANNONS

Hur blir bostadsåret 2019?

Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli.
– Troligtvis kommer räntan höjas nästa år, något annat vore osannolikt. Ett tips är att räkna med något högre boendekostnader, se till att ha lite luft i kalkylerna!
– Jag tror att året kommer inledas med många objekt till salu, både sådant som ligger kvar sedan tidigare men också nya försäljningar. Om utbudet är högt är det rimligt att anta att det kommer ta lite längre tid att sälja bostäder. Jag tror inte att det kommer publiceras så mycket nyproduktion som vi sett nästa år.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet.
– Marknaden är inte helt rensad från oro, men med låga räntor, stark arbetsmarknad och inflyttning till städerna är förutsättningarna för bostadsmarknaden goda. Jag tror på en i grunden stabil marknad med små prisrörelser både upp och ned under året. Eventuella räntehöjningar kommer vara små och försiktiga och därmed inte ha någon större effekt på prisbilden. På utbudssidan är det framförallt ett stort utbud av nyproducerade bostadsrätter i Stockholm och Uppsalaregionen som kommer att prägla marknaden.
– Politiskt finns osäkerheten framför allt i fråga om ränteavdragens vara eller icke-vara. Köpare och säljare måste ha realistiska förväntningar och planera sin affär utifrån långsiktiga behov.
Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet.
– Det är såklart mycket svårt att sia om framtiden. Men med tanke på att utbudet av bostäder är historiskt högt och bankerna har blivit mer restriktiva kan vi utgå från att det kommer att vara köparens marknad även under inledningen av 2019. Faktorer som talar för en stabil utveckling är låg ränta, låg arbetslöshet och växande städer. Att Riksbanken nu flaggar för den första räntehöjningen på flera år kan påverka marknaden. Och om efterfrågan för nyproducerade bostadsrätter fortsätter att vara svag nästa år kan det bidra till att pressa ned bostadspriserna.
– Även om osäkerheten är stor anser vi det relativt osannolikt med ett kraftigt boprisfall på kort sikt.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.