ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Bostadspriserna gick ner – och nu upp igen

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel.
Varför dök bostads­priserna under 2017, och vad är det som gör att de nu snart är uppe på samma nivå som innan fallet? Och kommer bopriserna fortsätta att öka under 2020?
Det svarar Mitt i:s bostadspanel på denna vecka.
ANNONS

Varför dök bostads­priserna under 2017?

Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Bostadspriserna sjönk hösten 2017 på grund av stort utbud av nybyggda bostadsrätter i kombination med nya kreditrestriktioner, de extra amorteringskraven. Bostadsmarknaden har återhämtat sig och det beror på låga räntor och hög sysselsättning kombinerat med en ökande befolkning. Dessutom pågår livet och människor behöver byta bostad på grund av giftermål, skilsmässor, dödsfall och annat.
– Kreditrestriktionerna försvårar för unga att köpa sin första bostad och reavinstbeskattningen hindrar äldre att byta till mindre. Samtidigt vet vi att över 60 procent av befolkningen skulle vilja byta bostad. Här finns en utmaning för politiken så att folk kan förverkliga sina bostadsdrömmar. Med låga räntor och arbete för människorna så ser 2020 ut att bli ett stabilt år för bostadspriserna.
Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Mäklarna vittnade under 2017 om att bankerna blivit mer restriktiva med sin kreditgivning.
I många fall krävde man att bostadsspekulanterna skulle sälja sin bostad innan de köpte sitt nästa boende. Detta var en ny dynamik på marknaden och bidrog till att utbudet sköt i höjden efter sommaren 2017. Även marknaden för nyproducerade bostäder påverkades massivt eftersom man här ofta tecknar sig för en bostad långt innan det är dags att sälja det egna hemmet. Oron på bostadsmarknaden berodde också på det då stundande amorteringskravet som skulle införas i mars 2018.
– Att priserna sjönk så pass kraftigt berodde på att det fortfarande fanns gott om säljare som redan köpt en bostad. Detta gjorde att många till slut var tvungna att godta ett bud under den tidigare pristoppen, till skillnad från de som inte köpt ännu och hade möjlighet att vänta på bättre tider.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– Att priserna dök under 2017 beror troligtvis på en kombination av ett högt utbud av bostäder till salu och av det utökade amorteringskravet. Det byggdes dessutom väldigt mycket nyproducerade bostäder på samma gång – ofta ganska dyra boenden som personer med “vanlig” lön inte hade råd att köpa. Kombinationen av ett högt utbud, många osålda bostäder och nya spelregler gav en osäkerhet på marknaden, köparna blev avvaktande och vågade inte göra affärer på samma sätt som innan.
– Jag upplever att priserna har ökat igen eftersom marknaden har fått vila lite. Vad som händer framöver är det ingen som vet – det skulle bara bli en gissning. Men jag tror inte att vi kommer se några kraftiga förändringar varken uppåt eller nedåt i år.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.