ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Nu är det dags att plantera om krukväxterna

Krukväxter
Nu börjar det spritta i blomkrukor och på fönsterbräden.
Åh, det ligger i luften, nånting är på gång!
Plötsligt så kom ljuset åter, och förutom att alla dammtussar blir obehagligt synliga, så börjar det hända något i blomkrukor och på fönsterbräden.
ANNONS

Vårsolen är skoningslös. Fler än en stockholmare har nog i panik börjat putsa fönster och våttorka golven frenetiskt. För i det skarpa låga vårljuset så syns både dammråttor och annan smuts extra bra.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Nu börjar det även knaka och röra på sig i blomkrukorna. De flesta av våra krukväxter har vaknat ur vinterdvalan och skriker nu efter omsorg.

Plantera om

De flesta krukväxter tycker om att bli omplanterade under tidig vår. Den nya jorden är näringsrik och ger plantan skjuts inför den annalkande växtsäsongen.

Lyft upp plantan ur krukan och skaka av så mycket gammal jord som möjligt (gör det med fördel utomhus, jorden kan sprätta åt alla håll). Har rotsystemet blivit jättestort kan du ansa det något eller välja att plantera om i en större kruka.

Fyll på

För riktigt stora växter, som större träd eller såna som du satt fast mot väggen, kanske det inte går att plantera om. Försök då att till exempel med en sked gröpa bort så mycket jord som möjligt utan att skada rötterna. Fyll sedan på med ny jord uppifrån.

Ansa

En del växter kan bli rangliga under den mörka vintern, men efter en beskärning kan de få nytt liv igen. Tänk på att plantera om krukväxten först och låt rötterna få vila en vecka för att känna sig som hemma i den nya jorden. Sedan kan du klippa ner din växt strax ovanför en förgrening eller blomblad.

Sticklingar

Nu är det också tid för att ta sticklingar! Klipp av en ca 7-10 cm lång toppstickling och sätt i ett glas med vatten. Vissa växter ger nya rötter efter 1-2 veckor, medan andra kan ta upp till 2 månader att rota. Se till att byta vattnet en gång i veckan. Plantera dina sticklingar i ny fin jord.

Placera ut

Under vintern fylls ofta våra fönsterbrädor med allehanda krukväxter, man får ta vara på det lilla ljus som finns. Men nu när ljuset blir starkare och varmare så bör du kolla upp exakt vilket ljus din krukväxt tycker om och sprida ut dem i hemmet.

Källa: Odla.nu, Plantagen, Blomsterlandet

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.