ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Vad är dina bästa råd till en köpare just nu?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel består av Björn Wellhagen, Claudia Wörmann, Staffan Tell och Matilda Adelborg.
Bostadsmarknaden i Stockholm förändras i takt med att corona­pandemin växer. Den här veckan svarar Lokaltidningen Mitt i:s bostads­panel på frågan:
Vad är dina bästa råd till en köpare på bostadsmarknaden just nu?
ANNONS

Vad är dina bästa råd till en köpare på bostadsmarknaden just nu?

Claudia Wörmann, boende­ekonom, SBAB/Booli:
– Säkerställ din arbetssituation. Kolla med din arbetsgivare hur säker din anställning är, högst befogat idag då många branscher permitterar, varslar och säger upp. Du har ju fått ett lånelöfte, som ger dig en indikation på hur mycket du kan låna. Genom att lägga dig under din lånelöftegräns bygger du automatiskt in en försäkring mot att klara av förändringar i din boende­ekonomi.
– Boendekostnaderna kan gå upp till exempel i form av högre ränta, elpriser, höjd avgift till föreningen, och din inkomst kan förändras. Har du inte maxat lånelöftet blir det lättare att klara av dessa förändringar. Och som alltid, försök vara mer rationell än känslomässig i alla dina beslut på bostadsmarknaden.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Det är alltid viktigt att ha koll på ekonomin, och särskilt om det finns faktorer som kan påverka den privatekonomiska situationen. När det gäller att titta på bostäder så ska man liksom alltid vara noggrann och undersöka de objekt man är intresserad av.
– Mäklarna har anpassat sig snabbt till situationen och erbjuder i dag mer anpassade former av visningar för dig som köpare.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Blocket Bostad:
– Mitt kanske viktigaste tips är att se till att köpa och sälja på samma marknad – helst med så litet tidsglapp som möjligt. Och just nu är det kanske inte rätt tidpunkt att maxa lånelöftet – köp något som du har råd med även om din ekonomi skulle bli lite sämre.
– Just nu finns det nog många säljare som gärna vill komma till snabbt avslut med sin bostadsförsäljning, så ett annat tips är att alltid anmäla ditt intresse till mäklaren (eller om det är en privat försäljning, till ägaren).
– Och köp för att bo, inte för att du tror att du gör ett klipp.
Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Som köpare är det viktigt att ha realistiska prisförväntningar. Coronapandemin sätter press på priserna, men att botten ska gå ur marknaden helt är kanske mindre sannolikt. Bostadsmarknaden är inte lika volatil som börsen som ju som bekant kan falla med 30 procent på några veckor. I samband med det skärpta amorteringskravet sjönk priserna med cirka 10 procent. En faktor att överväga är om man vill sälja sin befintliga bostad först, så man vet vilken summa man har att röra sig med.
– Sen beror det mycket på vilket tidsperspektiv man har. Ska man bo tio år i sin nya bostad kanske det spelar mindre roll om priserna sjunker i höst eller nästa år.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.