ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Vad är dina bästa råd till en säljare just nu?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel består av Björn Wellhagen, Claudia Wörmann, Staffan Tell och Matilda Adelborg.
Bostadsmarknaden i Stockholm förändras i takt med att corona­pandemin växer. Den här veckan svarar Lokaltidningen Mitt i:s bostads­panel på frågan:
Vad är dina bästa råd till en säljare på bostadsmarknaden just nu?
ANNONS

Vad är dina bästa råd till en säljare på bostadsmarknaden just nu?

Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Som säljare är det viktigt att ha realistiska prisförväntningar. Coronapandemin har satt press på bostadsmarknaden och om man trots detta spetsat in sig på rekordförsäljningen som grannen gjorde för några månader sedan är det risk för att bostadsaffären blir utdragen.
– Om man dessutom ska köpa en ny bostad så bör den också påverkas av det nya marknadsläget vilket ju kan vara gynnsamt. Det är relativt sannolikt att vi kommer att ha ett högt utbud av bostäder den närmaste tiden. Då är det viktigt att man som säljare gör så mycket som möjligt för att bostaden står ut i konkurrensen och man bör rådgöra med sin mäklare kring passande marknadsföringsstrategi.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Blocket Bostad:
– Först och främst: drabbas inte av panik. Om du redan köpt en ny bostad och verkligen är i behov av att få bostaden såld – räkna ut ett lägsta pris som du kan tänka dig att sälja för. Just nu är det många som planerat att sälja under våren som skyndat på sin försäljning. När många vill sälja samtidigt kan utbudet riskera att vara högre än efterfrågan. Sätt ett rimligt utropspris på din bostad, jag tror inte att du ska förvänta dig så mycket tryck på budgivningarna. Ta höjd för att du kanske kommer behöva sänka dina prisförväntningar och att det kan ta längre tid än vad du räknat med att få bostaden såld.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Jag tycker att man ska tala med en mäklare, de har bäst koll på hur läget ser ut just där du bor. Vi ser just nu ganska stora lokala variationer i landet. På vissa håll, och för vissa typer av bostäder, är marknaden inte särskilt påverkad av dagens situation. På andra håll är effekterna av covid-19 mer kännbara. Men man ska komma ihåg att det alltid kan finnas köpare som är intresserade av vissa bostäder och det görs trots allt ett mycket stort antal bostadsaffärer, även under pågående pandemi.
Claudia Wörmann, boende­ekonom, SBAB/Booli:
– Ett råd är att förbereda dig på att affären kan ta tid. Det ska man alltid göra, men kanske ännu mer nu i dessa osäkra tider. Vissa bostäder säljs snabbt, andra blir långkörare. Jag skulle också rekommendera den som går i säljtankar att tidigt i processen fundera på ett lägsta pris man kan tänka sig att sälja för. Räkna på det. Har man bott i sin bostad länge säljer man med vinst. Och en del stirrar sig blinda på vad grannen fick och vill ha lika eller mer. Sätt försäljningspriset i relation till vad du en gång köpte bostaden för, strunta i vad grannen fick.
– Att sälja inom den tid du vill har också ett värde. Speciellt om du redan köpt och du riskerar att stå med dubbla boende­kostnader.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.