ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Ekonomen: Så ändrar coronakrisen vårt ekonomiska beteende

Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB/Booli.
Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB/Booli.
När samhället och svenskarna ställt om inför hotet från corona kommer vi snart bli medvetna om våra nya ekonomiska beteenden. Kanske får vi större utrymme att spara och pyssla om våra hem.
– Folk kommer ändra beteende, det är jag övertygad om, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB/Booli.
ANNONS

I en tid då många av oss, av olika anledningar, befinner sig hemma i större utsträckning så grundläggs nu nya vanor. Saker som vi tidigare lagt pengar på av ren vana har vi snart slutat med, kanske till och med för gott, menar boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB/Booli.

– Jag tänker såhär: man jobbar hemma, det innebär att du äter inga uteluncher, du äter hemma. Du belastar inte ekonomin när det gäller transporter, för du kanske inte köper något SL-kort eller ens kör bil i samma utsträckning. Du skippar gymkort och sticker ut och springer istället. Barnen kanske inte har fritidsaktiviteter i samma utsträckning. Och den där kaffen på väg till jobbet har du slutat med.

”Inte blivit varslad eller permitterad”

– I takt med att du lägger mindre pengar på vissa saker så kanske du inser att sparutrymmet ökar. Det här gäller såklart i det perspektivet att man inte blivit varslad eller permitterad, fortsätter hon.

Psykologin bakom handlar om vanor, vanor som nu förändrats.

– Tidigare har det bara rullat på. Men nu är allt omkullkastat, nu är det nytt, folk kommer inse och ändra beteende, det är jag övertygad om.

Även de som arbetar i branscher som anses trygga kommer inse att det är bra att ha ett sparutrymme, menar hon.

Är vi vanligtvis bra på att spara?

– Vi är bra, vi är duktiga. Sen finns det de som inte har den möjligheten. Det handlar inte om viljan utan utrymmet.

ANNONS

En månads omkostnader

Hur mycket man ska sikta på att spara är individuellt.

– I dagsläget handlar det om att klara sig om du blir utan eller får försämrad inkomst. Jag tänker att man får räkna igenom hur ens omkostnader ser ut för det nödvändigaste i en månad: hemförsäkring, hyra, ränta, amortering, dagis etc, och sen ha det som ett riktmärke för sitt sparande, säger Claudia Wörmann.

Pengarna bör man placera på ett sparkonto med ränta.

– Att börja läsa om börsen, aktier och fonder nu är inte rätt tid. Plus att det finns en risk. Spara varje månad, sätt på sparkontot tills du nått din buffert, eller det du sparar till.

Hemmet blir viktigare

Ytterligare en beteendeförändring kopplad till att vi är mer hemma handlar om synen på vårt hem – hur det ser ut eller snarare inte ser ut.

– Man kanske hade bokat en resa till fjällen i påsk och till Grekland i augusti, men inser att nu blir man hemma… och då börjar man se hemmet på ett annat sätt. Jag tror fler kommer bry sig om sin hemmamiljö. Man ser skavankerna, en vägg som är i behov av renovering eller en ledsen uteplats. Vi kommer att bry oss mer om våra hem framöver, eftersom det är där vi kommer vara en stor del av tiden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.