Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

Gå loss med färg och roliga former

"Kreativa Karin" med dottern Lena.
Karin Andersson driver pysselkontot @kreativakarin på Instagram med dottern Lena.
Stormönstrad grön tapet i Lenas rum.
En mönstrad grön tapet sätter basen i Lenas rum. Accentfärgerna gult och rosa piggar upp.
Exempel på fiffig förvaring från IKEA.
Här har de använt muggar och skenor från IKEA som fiffiga förvaring.
Tydlig förvaring, fria lekytor, en lugn sovplats – och massor av färg och former. Det är gör-det-själv-specialistens bästa tips för ett härligt och funktionellt barnrum.

Karin Andersson, mer känd som Kreativa Karin, är professionell pysslare, gör-det-själv-specialist och författare till ett flertal pysselböcker. Vi frågade henne vad man ska tänka på när man vill fixa till i barnens rum.

– Innan man drar igång tycker jag att man ska tänka på vilka behov som finns och hur länge rummet ska ”hålla”. Vill man göra om när barnet växer eller ha en hållbar planlösning som kan anpassas till barnet? Bra och tydlig förvaring och lekbara fria ytor i barnets höjd är viktigt, liksom en mysig och lugnande sovplats.

Satsa på en enkel bas med de stora möblerna och förändra med lampor, kuddar och mattor.

Kreativa Karin

Vem ska få bestämma – barn eller förälder?

– Jag tycker absolut att barnet ska få vara med och välja färger och kanske ett tema på rummet! Föräldrarna kan komma med smarta förvaringslösningar så får barnet stå för själva mysfaktorn.

Hur gör man en budgetlösning?

– Allt går att förvandla med lite målarfärg, sprayfärg eller dekorplast. Det finns massor av inspiration att hitta på nätet, Pinterest är ett ställe för många bra göra om-idéer.

Hur ska man tänka kring färger och material?  

– Trä är bra, då är det lätt att måla om när man vill förändra. Med dekorfilm kan man förvandla enkla vita Ikea-möbler – testa att göra enkla grafiska mönster eller klä ytorna med roliga djur eller glassar.

– Satsa på en enkel bas med de stora möblerna och förändra med lampor, kuddar och mattor. Då kan rummet anpassas till förskolebarnet och funka ända till tonåren.

Hur får man till ordning och reda?

– Genom att ha tydlig och öppen förvaring där var sak har sin plats. Dölj stökiga hyllor och lådor med ett draperi, då blir det lugnt för ögat vid läggdags och lätt att öppna upp när det är dags för lek.

Hur har du inrett din dotters rum?

– Vi tapetserade med en stormönstrad och grafisk tapet i grönt och har adderat accentfärgerna gult och rosa efter hand. Här finns en utdragssäng som kan bli 160 cm, perfekt när kompisarna eller mormor är på besök. Vi har olika typer av belysning som passar vid lek på golvet och vid skrivbordet.

– Jag älskar lekfulla detaljer och i ett barnrum får man ju verkligen gå loss med färg och roliga former tycker jag!