Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Max Lind max.lind@mitti.se 08-550 550 92

Därför är det fortfarande värt att flytta till nybyggt

Mitt i Täby växer nya stadsdelen Täby Park fram.
Mitt i Täby växer nya stadsdelen Täby Park fram.
Björn Wellhagen är VD på Mäklarsamfundet.
Björn Wellhagen är VD på Mäklarsamfundet.
Situationen på bostadsmarknaden i Stockholm har förändrats, men är inte så farlig som många säkert tror. Den som vill flytta och tänker att det är för riskfyllt att köpa nyproduktion behöver inte oroa sig.
Björn Wellhagen, VD på Mäklarsamfundet, uppdaterar oss om läget.

– Vi har sett en del justeringar i priserna men nu tror vi att det håller på att stabilisera sig på en ny nivå. Det tar generellt längre tid att genomföra affärerna nu, bl a på grund av tuffare lånevillkor för hushållen, och vi ser ett överutbud i vissa segment av nyproduktionen, säger han.

Björn Wellhagen framhäver att det finns en hel del fördelar med nyproduktion. Många uppskattar känslan av att bostaden är helt ny.

Nybyggt är ofta klimatsmart och yteffektivt

Dessutom behöver man inte tänka lika mycket på underhåll. Man får den senaste tekniken och lägenheterna är mer hållbara, klimatsmarta och yteffektiva. Du får också möjlighet till personlig anpassning med till exempel materialval i kök och badrum.

Men det gäller som konsument att vara påläst och noggrann.

– Senaste åren har det funnits en stor efterfrågan på nyproduktion. Det har kommit in aktörer som inte varit i bostadsbranschen tidigare, som har haft andra sätt att finansiera bostadsbyggande än det traditionella. Det har lett till nya affärsupplägg, som att de har lagt en större belåning på föreningen.

Högre och lägre månadsavgifter

Även andelstal i bostadsrättsföreningen har ändrats – ett högre andelstal läggs på de mindre lägenheterna och ett mindre på de större. Månadsavgiften blir då relativt högre på de mindre lägenheterna.

Men vad är viktigast att tänka på som konsument? Jo, årsredovisningen. Där ser du t ex om det finns lokaler och vilka intäkter de i så fall ger, vilken löptid för lånen som gäller, hur föreningens skuldsättning ser ut och vilket renoveringsbehov som finns.

– Den ekonomiska informationen är alltid viktig för köparen. Men i och med de nya aktörerna kan det finnas en poäng med att vara extra vaksam på den och inte bara stirra sig blind på månadsavgiften och priset. Nu ser vi att vissa nyproducerade lägenheter säljs till ett lägre pris. Då bör du som konsument titta på hur den minskade intäkten tas ut – om föreningen tar ett större lån eller om byggherren tar kostnaden. Om föreningens lån ökas så kommer det att bli en extra kostnad för medlemmarna. Så länge man som köpare har koll på detaljerna finns det ingen anledning till oro, förklarar Björn.

Fakta

Håll koll med Bopriskoll

Mäklarsamfundet har tagit fram Bopriskoll, en tjänst där fastighetsmäklaren kan hjälpa dig att jämföra olika likvärdiga objekt i samma område.

Läs mer på www.bopriskoll.se