ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Arkitekten: Bygg 80000 bostäder på Gärdet i klassisk stil

Jerker Söderlind vill bygga 70000-80000 bostäder på Ladugårdsgärdet.
Jerker Söderlind vill bygga 70000-80000 bostäder på Ladugårdsgärdet.
Gråa trista modernistiska lådor. Så beskriver arkitekten Jerker Söderlind majoriteten av de nya bostäder som ritas och byggs idag.
Nu kräver han en förändring för att få vackrare arkitektur i framtiden – bland annat vill han bygga 80000 bostäder på Gärdet.
– Låt folket få bestämma hur det ska byggas.
ANNONS

Nej, dagens arkitekter och arkitektur får underkänt av frispråkige arkitekten Jerker Söderlind, som även är engagerad i Yimby och Arkitekturupproret. Han skräder inte orden när han recenserar sina samtida kolleger:

– De bygger modernistiska lådor i olika grå nyanser men bor själva i vackra lägenheter eller villor byggda före 1930. Man gör ingen analys av vad folk vill ha. Det är i grunden en demokratifråga.

Men hur ska då framtidens arkitektur bli vackrare och mer demokratisk?

”Bygg mer Östermalm och Bromma”

Jerker har fyra idéer:

1. Folket ska bestämma.

– Man ska ha en medborgarjury i alla arkitekttävlingar, som i amerikanska domstolar. Tolv edsvurna kvinnor och män får välja det förslag de gillar bäst.

2. Bygg mer Östermalm och Bromma.

– Var finns de dyraste lägenheterna och villorna? Jo, på Östermalm och i Bromma. Bygg mer klassisk stad och trädgårdsstad i varierad arkitektur. Utvidga Östermalm på Gärdet ut till Blockhusudden. Det skulle ge 80 000 nya bostäder och en massa bra kontor, butiker och restauranger.

70000-80000 bostäder skulle kunna byggas på Ladugårdsgärdet enligt arkitekten Jerker Söderlind. Mikael Grahn, Stadsliv AB

70000-80000 bostäder skulle kunna byggas på Ladugårdsgärdet enligt arkitekten Jerker Söderlind. Illustration: Mikael Grahn, Stadsliv AB

70000-80000 bostäder skulle kunna byggas på Ladugårdsgärdet enligt arkitekten Jerker Söderlind.

3. Grannar ska inte få överklaga.

ANNONS

– De som bor i närheten av ett nybygge ska anses jäviga och inte ha rätt att överklaga. Däremot får de ha synpunkter på arkitekturen.

4. Inför fristäder.

– I Eskilstuna införde man 1771 en fristad vid Eskilstunaån. I 25 kvarter fick man driva företag utan att följa den tidens regler som hindrade nytänkande. Vad hände? Resten av Sverige tog över de nya reglerna sedan. Alltså, ta bort alla gamla tråkiga byggregler på några platser och se vad som händer.

Det kan ge mer kreativitet och bättre och mer omtyckta bostäder, menar han.

– I min positiva vision av Stockholm kommer Yimby och Arkitekturupproret att komma in i fullmäktige, och sen skriver de till riksdagen att nu kör vi Stockholmsmodellen, alltså en fristad med helt nya regler.

Reglerna kulle bli mindre stränga.

– Strandskyddet ändras, från att man inte får bygga 100 meter från vattnet till bara 10 meter. Alla lägenheter måste inte ha plats för rullstol eftersom alla inte sitter i rullstol. Ifall det bullrar vid en gata och man vill bo där ska man få göra det. Bygg det medborgarna vill ha, inte det arkitekterna eller det statliga Boverket bestämmer.

Fotnot: Bilden på framtidens Gärdet presenterades av det lokala partiet Fria Stockholmare i september före valet.

Fakta

Yimby – vad är det?

Yimby – förkortning för Yes In My Back Yard. En opinionsrörelse som förespråkar byggande, istället för Nimby, Not In My Back Yard.

Arkitekturupproret är en Facebookgrupp som vill se mer klassisk arkitektur i kvartersstruktur.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.