ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Sålt med förlust? Tänk på detta!

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel.
Priserna på bostäder nådde sin absoluta topp i mars-april 2017. Sedan dess har de gått ner cirka 10 procent. För en del innebär det att man tvingas sälja med förlust.
Här ger Mitt i:s bostadspanel sina bästa råd till de som förlorar mycket pengar på en flytt.
ANNONS

Vilka råd kan du ge till de som förlorar mycket pengar på en flytt?

Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– För det första skulle jag fundera över om jag verkligen behöver flytta – kan det vänta? Jag rekommenderar alltid att köpa för att bo, inte för att tjäna pengar. Om du är tvungen att sälja pga förändrad livssituation är det såklart jättetråkigt att förlora pengar på en flytt. Det är viktigt att komma ihåg att en bostad inte är garanterad att öka i värde.
Den som köper något större eller dyrare förlorar förvisso pengar på sin nuvarande bostad, men om marknaden gått ner kan den nya bostaden också köpas billigare. Om du har en inkomst kan du också få göra avdrag på halva förlusten när du sålt en privatbostad med förlust.
Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– För den som letar efter en bostad i en högre prisklass, exempelvis en barnfamilj som växt ur sitt nuvarande hem, kan prisnedgången vara en möjlighet. Vi antar att den befintliga bostaden nu har ett har ett marknadsvärde på två miljoner, och det nya objektet ligger på fyra miljoner. Familjen får förvisso cirka 200 000 kronor mindre än om de sålt 2017 men betalar samtidigt cirka 400 000 kronor mindre för den nya bostaden.
För de som köpte sin bostad precis på toppen kan prisnedgången vara ett problem då det kan vara svårt att få ihop en ny kontantinsats. Marknaden har stabiliserats det senaste året därför bör man hålla koll på prisutvecklingen för att se om marknaden återhämtar sig. Alla har olika möjligheter, men att försöka spara varje månad till den framtida kontantinsatsen är att rekommendera.
Björn Wellhagen, vd, Svenska Mäklarsamfundet:
– Det händer förvisso sällan, men att bli tvungen att sälja med förlust svider naturligtvis. Hur allvarligt det är beror på situationen, men att få panik hjälper aldrig. Den som säljer med förlust köper sannolikt också i en nedåtgående och därmed billigare marknad.
Blir du tvungen att sälja din bostad med förlust så kan du dra av halva förlusten, men du kan bara göra avdraget det år du haft förlusten. På Skatteverkets hemsida finns bra information. Den som får problem med att betala tillbaka sitt lån hamnar i en allvarligare situation. Då gäller det att ha nära dialog med banken och gemensamt göra en plan för återbetalningen.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.