ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Förvaringsdrottningens bästa tips för ordning hemma

Paulina Draganja kan allt om städning.
Paulina Draganja kan allt om att hålla ordning och reda hemma.
Snart är våren här och vi är sugna på att strukturera hemmet för ett lugnare sinne. Men var börjar man?
Paulina ”Förvaringsdrottningen” Draganja brinner för välsorterade skåp och lådor.
ANNONS

– Under hela året har jag en utmaning med ett projekt i veckan på min blogg och märker ett stort intresse. I början av året skulle man göra en lista med saker i hemmet man upplevde som irriterande och ville åtgärda. Sedan betar man av en liten bit i taget, säger Paulina.

Det går att ansluta till projektet när som helst och den egna priolistan kombineras med Paulinas uppgifter. Hemmet rensas och sorteras, bit för bit.

– Med en tydlig plan vet jag att det som inte blir gjort idag kommer jag göra om två veckor, för det har jag planerat in. Då kan jag släppa stressen. Man gör det man hinner och mäktar med, alla behöver vilo­veckor ibland.

Steg 1: Rensa och sortera

  • Priolista. Gå igenom hemmet och gör en lista. Det kan handla om alltifrån att byta glödlampor till att rensa en låda. Redan där kommer du känna dig lättare – du har tagit kontroll över din situation och har en plan!
  • Beta av i små steg. Att rensa hela köket en lördag blir för stort. Portionera ut arbetet i mindre delar. Kanske skafferiet en dag och kylskåpet en annan?
  • Skaffa utkorgar. Se hemmet som ett kretslopp där saker kommer in och annat flyttar ut. Paulina har utkorgar här och var i hemmet, t ex en låda högst upp i garderoben. När den är full går den till secondhand eller så läggs sakerna ut till försäljning.
  • Ändra tänkesätt. Många tänker att det är slösaktigt att göra sig av med saker. Paulinas uppmaning: ”Se det du köper som ett lån. När du är klar med sakerna låter du dem gå vidare till någon annan.”

Steg 2: Smidig förvaring

  • Tänk logiskt. Det du använder ofta ska vara lättillgängligt och det du inte använder lika ofta kan ligga högre upp eller längre in i skåpen.
  • Dela upp. Har du en väldigt stor låda, t ex i köket? Ställ ner olika lådor i trä eller plast för olika matkategorier. Paulinas familj har en bricka i kylen där de samlar alla frukostvaror, som de enkelt kan ta fram på morgonen.
  • Var sak på sin plats. Låt varje sak eller kategori ha en särskild plats hemma och plocka undan. Vips kan du hålla efter utan större ansträngning.
  • Utnyttja ytorna. Stora förvaringslådor på hjul är enkla att stuva in under sängen. Se till att de har viklock, så kan du dra ut och öppna dem litegrann för att få tag i det du behöver.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.