ANNONS
Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Glöm inte läsa på om föreningens skulder

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel.
Du har kanske hittat drömlägenheten och vill slå till. Men så ser du att bostadsrättsföreningen har höga skulder – vilken risk innebär det?
Det svarar Mitt i:s bostadspanel på denna vecka.
ANNONS

Bostadsrättsföreningen har höga skulder – vilken risk innebär det?

Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Frågan är vad man menar med höga skulder. En förening kan ha höga skulder jämfört med genomsnittet men samtidigt ha höga intäkter från hyresgäster om man har butiker eller kontor i fastigheten. Men om utgifter för skulder och underhåll är höga samtidigt som det finns små sparade medel finns en uppenbar risk för att föreningen kommer att vara tvungna att höja avgiften framöver. Och en högre avgift kan antas vara negativ för den enskilda bostadens värde vid en försäljning.
– Att läsa föreningens årsredovisning och tala med ordförande och kassör ett viktigt steg i köpprocessen. Annars kan det komma obehagliga överraskningar efter köpet.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– Det jag upplever att oroväckande få känner till är att föreningens lån är dina lån. Det betyder att om räntan skulle höjas (beroende på vad föreningen har för bindningstider på sina lån) så höjs även föreningens lån och i förlängningen din månadsavgift. En hög skuldsättning i bostadsrättsföreningen betyder att månadsavgiften kan stiga med flera tusen kronor om räntorna stiger kraftigt.
– Det är tack och lov väldigt ovanligt med bostadsrättsföreningar som går i konkurs, men skulle det ske så riskerar man som bostadsrättsinnehavare att sitta kvar med skulder utan full täckning i bostadsrätten.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Det är bra att du kollar upp föreningens skulder! Det bör man alltid göra vid köp av bostadsrätt. Den största risken är att din avgift till föreningen kan höjas. Till exempel om räntan stiger eller om föreningen drar på sig nya och större kostnader. Titta på årsredovisningen, ställ frågor. Hur ser villkoren för föreningens lån ut? Planeras större och kostsamma renoveringar? Är de budgeterade? Finns det besparingar?
– Tänk på att även en lågt belånad förening kan innebära en risk, till exempel om underhållet är kraftigt eftersatt och om det inte finns några besparingar i kassan. Ta hjälp av någon om du är ovan att läsa årsredovisningar.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.